Părerea criticului
În faţa unui film ca Furios şi Iute 8, cronicarii au nu ce face altceva decât să se încline. Este o asemenea desfăşurare de forţe, iar miza este atât de evidentă, escapismul, încât ţi-e imposibil să mai spui ceva despre replici sau despre jocul actorilor. Furios şi iute 8 există pentru efectele speciale, iar spectatorii intră în sala de cinema nu pentru vreun scenariu revoluţionar, ci pentru a vedea cum li se aruncă în ochi, sub forma unor cadre incredibile, cele 250 de milioane de dolari din bugetul blockbuster-ului.

După schimbarea de direcţie din Fast Five (2011), când în echipa francizei a fost cooptat şi Dwayne Johnson, franciza a reuşit de fiecare dată să pluseze în ceea ce priveşte spectaculosul efectelor. După Furios şi iute 7, văzut de 650.000 de români în 2015, nu puţini au fost cei care s-au întrebat ce ar putea să aducă în plus noul sequel. Crede-ne pe cuvânt, premiera de vineri este şi mai spectaculoasă (şi implicit mai exagerată şi neverosimilă) decât celelalte filme din serie. Merită să vezi filmul în cele mai bune condiţii şi pe un ecran cât mai mare.

Cu siguranţă ai văzut trailerele şi ştii deja premisa sequel-ului: fără niciun avertisment, Dom Toretto (Vin Diesel) se întoarce împotriva "familiei" sale şi fură câteva dintre cele mai periculoase gadget-uri de pe glob. Autorităţile, adică dl. Nimeni (Kurt Russell) şi aghiotantul său (Scott Eastwood, leit tatălui Clint în tinereţe), îi cooptează în misiune pe Luke Hobbs (Johnson), dar şi pe Deckard Shaw (Jason Statham), antagonistul părţii anterioare acum aflat într-o închisoare de maximă siguranţă. Deranjată de intrusul Shaw, echipa trebuie să facă faţă noilor tensiuni, dar şi şocului în faţa trădării lui Dom. Ce s-a întâmplat cu acesta? Răspunsul e simplu: i-a luat Charlize Theron minţile...

Dacă îl dezbraci de scenele de acţiune, Furios şi iute 8 funcţionează exact ca o telenovelă. Cu siguranţă scenaristul Chris Morgan, devenit unul dintre cele mai puternice nume de la Hollywood după Cellular (2004) şi cooptarea sa în franciză cu Tokyo Drift, s-a uitat la niscaiva episoade din Suleiman Magnificul (a se înlocui cu orice telenovelă ţi-a atras vreodată privirea) înainte de a scrie scenariul. Avem antagonist cu puteri nemăsurate, trădări, dragoste neţărmurită, copii de care nu ştia nimeni, execuţii şi şantaje. Mai lipseau un episod amnezic şi o clonă ca meniul telenovelistic să fie complet.

Dar ce strică replicile pompoase repară acţiunea. Furios şi iute 8 face să pălească toate părţile anterioare ale francizei şi nu doar atât: oare există regizor sau specialist în efecte speciale care să nu rămână impresionat de ce au dezlănţuit pe ecran F. Gary Gray şi echipa sa? Cu siguranţă nu. Rareori un buget mare a fost folosit mai eficient pentru a lua ochii spectatorilor. Având în vedere câte distrugeri lasă în urmă războiul dintre antagonişti şi eroi în Furios şi iute 8, partea a noua a seriei, aşteptată în aprilie 2019, ar trebui să distrugă întreaga planetă ca să fie sigură că nu rămâne mai prejos. Şi sigur producătorii francizei James Bond se uită cu invidie la Furios şi iute 8 şi-şi spun "oare noi de ce nu ne-am gândit la asta?".

Putem presupune că orice spectator se putea aştepta la efecte speciale extraordinare de la premiera de vineri, dar acestea nu sunt singurul as din mâneca blockbusterului. Câteva surprize cu totul neaşteptate ţin laolaltă urmăririle şi distrugerile, iar modul cum scenariul foloseşte umorul ar putea să atragă fani noi francizei. Nu ne referim la Tyrese Gibson, calul de bătaie cam obosit al echipei, ci la Jason Statham şi la una dintre secvenţele sale care ne reamintesc că actorul britanic şi-a lansat cariera acum aproape 20 de ani într-o comedie neagră. Pe lângă efectele speciale la care oricum te aşteptai, secvenţele comice fac Furios şi iute 8 poate cel mai bun exemplu de escapism cinematografic pe care îl vei vedea anul acesta la cinema.