Comedia „Cuscrii”, de vineri în cinematografe

Din 24 octombrie în cinematografele din toată țara, comedia „Cuscrii”, îi aduce pe marile ecrane pe Luminița Gheorghiu, Mircea Diaconu, Marian Râlea, Gabriela Popescu, Ioana Blaj și Paul Ipate.

Ionuţ şi Mariana se vor căsători curând. E timpul ca familiile lor să se întâlnească şi să pună la cale fericitul eveniment. Cuscrii par să se înţeleagă perfect: îi uneşte pasiunea pentru telenovele, lux, muzica românească a anilor ’80 şi ţuica. Mai ales ţuica. Pe măsură ce sticlele se golesc, neînţelegerile încep să apară. Trei cupluri, trei viziuni asupra nunţii: fast şi opulenţă (cu porumbei albi, Holograf şi Fuego), nuntă tradiţională (cu lăutari şi cort), sau una tinerească? Opţiuni diferite, tabere diferite. Nimeni nu cedează. Mai mult, cei doi cuscri îşi amintesc că s-au mai întâlnit odată, acum 25 de ani. Erau în tabere diferite. Acum, ca prin minune, viaţa i-a adus din nou faţă în faţă. Urmează Marea Confruntare. E nevoie de o minune ca această nuntă să mai aibă loc..

Filmările pentru „Cuscrii” (working title: „Cuscrul meu e terorist” și apoi „Vin teroriștii”) au avut loc în iunie 2013 și au durat două săptămâni.

Sinopsis detaliat

Povestea filmului tratează cu umor povestea a doi tineri care își doresc să se căsătorească. Dar până acolo, au de trecut peste un mare hop: întâlnirea dintre cuscrii. În planul doi, se desfășoară drama unui ins care a fost ciomăgit la Revoluție și care are surpriza vieții lui să-l întâlnească pe „terorist” chiar în casa cuscrilor. Mai precis, cuscrul este nimeni altul decât teroristul violent de la Revoluție. 

Povestea filmului tratează cu umor povestea a doi tineri care își doresc să se căsătorească. Dar până acolo, au de trecut peste un mare hop: întâlnirea dintre cuscrii

Cu un scenariu semnat de Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol și Radu Potcoavă, filmul este regizat de Radu Potcoavă, cel care în 2011 realiza scurtmetrajul Tatăl meu e cel mai tare (Mențiunea Specială a Juriului la Sarajevo în 2012). El face și o sinteză personală a muncii lui la acest film, totul i-a fost clar de la bun început: „ Cam jumătate din actori îi aveam deja în minte, doar i-am sunat și au fost foarte drăguți și au acceptat, pentru cealaltă jumătate am tot dat castinguri, mai ales pentru cuplurile de tineri. Într-un final, cred că am făcut alegerile potrivite.”

Filmările s-au desfășurat aproape în totalitate în interior, o vilă somptuoasă din Pipera, cu piscină, curte mare cu grătar și baldachine, așa cum îi stă bine unui latifundiar prosper. De departe cea mai emoționată și încântată a fost Ioana Blaj (Mariana): „O emoție foarte mare, practic e al doilea lungmetraj pe care l-am făcut, cu un rol destul de mare”.

Și Paul Ipate (Ionuț), cel cu care Mariana urmează să se mărite știe foarte clar ce l-a determinat să accepte rolul: „Celelalte personaje, conflictul paralel, povestea taților. Ca personaje, noi suntem niște oameni normali… povestea este un success. Mai mult, mizează pe o relație foarte deschisă și coperantă cu partenera lui”.

Părinții lui Ionuț vin de la Pitești să-și cunoască viitorii socri și să pună la cale ultimele pregătiri. Alice Ungureanu este nimeni alta decât Gabriela Popescu, acum o mamă diferită față de cea din Minte-mă frumos. „Alice este o mămică dintr-un bloc de la Pitești, căreia i-a sosit timpul să-și însoare băiatul cam pe neașteptate”.

Trebuie să meargă să îi cunoască socrii băiatului, probabil că asta este un stres nu numai pentru Alice, ci și pentru toate mămicile și toate cuscrele din lume. Se aranjează așa ca o soacră-mare și trebuie să se impună și să arate bine. Și umflată așa ajunge la București unde se desumflă pentru că intră într-o altă lume, un cartier cu vile opulente…”, declară Gabriela Popescu despre perosonajul pe care îl interpretează.

Distribuţia de zile mari

Pe Marian Râlea ni-l amintim cu toții în rolul Magicianului, cu care au crescut câteva generații. Îl vedem adesea la teatru, unde joacă alături de actori cu experiwență sau alături de tineri actori, iar pe marile ecrane l-am văzut, alături de Luminița Gheorghiu, în „Sunt o babă comunistă”. „Sigur că eram în tabere adverse pe ecran, dar cu Luminița este o mare bucurie și o mare șansă pe care o are un actor să joace.

Dacă joci cu Luminița Gheorghiu înseamnă că ești un actor important și respectat. Pe ecran se va vedea că suntem într-un oarecare conflict, în tabere diferite. Luminița Gheorghiu este una dintre cele mai mari actrițe ale noastre, a fost o placer să joc alături de ea și sper să mai jucăm împreună, fie că vorbim de un cuplu sau de tabere adverse”, a declarat Marian Râlea.

Mircea Diaconu, are de data asta un alt rol de băiat „rău”, lucru care l-a încântat de la început: „În primul rând e o plăcere pentru mine să am parte de personaje (mi se întâmplă rar) mai rele, în nici un caz băieții buni, personajele serioase pentru că, în general, astea au fost personajele mele”...

O întrebare firească a izvorât tocmai din distribuția actorilor, poate că era de așteptat ca Luminița Gheorghiu să facă un cuplu cu Marian Râlea (ar fi fost a doua oară, după filmul lui Stere Gulea, Sunt o babă comunistă). Regizorul Radu Potcoavă, are o motivație foarte clară pentru care a ales altfel cuplurile: „Dacă Luminița ar fi făcut cuplu cu Marian, ar fi fost un employ, ar fi fost genul de rol pe care ea știe să-l facă foarte, foarte bine și m-am gândit să-i propun altceva, un alt gen de rol.

Lucrul care m-a făcut să mă gândesc la asta a fost prima secvență din Poziția copilului, când ea stă la masă, e o gazdă primitoare, dar simți așa că e cu două fețe și dansează foarte frumos... am zis că ea ar putea fi o Suzana Vrânceanu foarte bună. La fel și cu domnnul Diaconu, mi-am propus să nu fie băiatul bun din filmele anilor ‘80, nici măcar Ovidiu din Filantropica”.

Unde vedem filmul

Începând de vineri, „Cuscrii” poate fi vizionat în cinematografele din toată țara. Produs de Media Pro Entertainment și distribuit în România de InterComFilm Distribution, filmul poate fi vizionat în premieră în cinematografele: rețeaua Cinema City, Grand Cinema & More Băneasa, Hollywood Multiplex, Movieplex, Cine Grand Titan și Botoșani, Light Cinemas, Cityplex Brasov, Tulcea și Constanța, Patria Craiova, Cinema Sergiu Nicolaescu Târgu Jiu, Cinema Patria București, Cinema Florin Piersic Cluj, Cinema Victoria Cluj, Cinema Palace Oradea, Cortina Digiplex Oradea, Cinema Pro, Cinema Capitol, Cinema Colours Alba și Craiova, Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina, Cinema Twins Ploiești, Cinema Ostroveni Rm. Vâlcea, Line Cinema Rm. Vâlcea.

 

 

Filme