Filmele lunii mai 2016

Blockbustere pentru toate vârstele luna aceasta la cinema!

Vin temperaturile mai mari (nu de azi), iar weekend-urile petrecute în afara localităţilor vor fi din ce în ce mai numeroase, prin urmare scade şi numărul premierelor şi al evenimentelor cinematografice. Deşi cu un număr mai mic de filme noi decât lunile anterioare, mai compensează cu producţii de anvergură, arătând că sezonul estival stă să înceapă. Luna aceasta aflăm şi despre cele mai noi producţii mondiale lansate în selecţia festivalului de la Cannes, cu filme de Cristian Mungiu, Cristi Puiu şi Bogdan Mirică în cursa pentru premii. Iată mai jos recomandările Cinemagia cu privire la premierele lunii.

6 mai
Captain America: Civil War/Căpitanul America: Război civil
Mai începe în stil mare cu unul dintre cele mai aşteptate filme ale sezonului. Cinemagia a văzut deja blockbusterul fraţilor Russo şi a scris prima cronică din România a celei de-a treia aventuri cu Steve Rogers/Căpitanul America (Chris Evans) în prim-plan. Un spectacol de proporţii, proiectat în România şi pe cele două ecrane IMAX, Război civil resetează complicata poveste a supereroilor Marvel dezbinându-i într-un război civil. Când marile puteri ale lumii insistă ca supereroii să dea socoteală pentru faptele lor, Steve Rogers şi Tony Stark (Robert Downey Jr.) se vor afla de părţi diferite ale baricadei, reunind în jur şi alte populare nume Marvel. Filmul ni-l prezintă pe Black Panther (Chadwick Boseman) şi ne arată şi o nouă versiune a lui Spider-Man, interpretat de Tom Holland. Un film spectaculos, mai inteligent şi convingător decât The Avengers: Age of Ultron.

În primul weekend al lunii se mai lansează şi Kollektivet/Comunitatea, noul film al lui Thomas Vinterberg, despre câteva cupluri trecute de prima tinereţe care se mută împreună pentru a scurtcircuita rutina mariajului. Mai vedem filmul românesc 03. Bypass, în regia lui Nap Toader, despre echipajul unei ambulanţe care trebuie să ia o decizie atunci când ajunge la căpătâiul unui bătrân muribund în salteaua căruia găsesc o mare sumă de bani.

13 mai
The Angry Birds Movie/]Angry Birds - Filmul
Puţini sunt cei care nu au jucat măcar un nivel al popularului joc Rovio, prin urmare potenţialul de public al acestei animaţii este impresionant, deşi filmul pare mai degrabă făcut pentru copii decât pentru adulţi. Un paradis tropical al păsărilor este afectat de sosirea navei porcilor, fascinanţi datorită tehnologiilor lor bizare, dar cu intenţii ce vor deveni curând evidente: şterpelirea delicioaselor ouă ale păsărilor. Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride sunt vocile personajelor principale, trei păsări care vor lupta în stiluri foarte diferite pentru a scăpa insula de năpasta porcină.

Al doilea weekend al lumii ni-l arată pe Tom Hanks în cel mai nou film al lui Tom Tykwer, A Hologram for the King/Hologramă pentru rege, în care actorul de două ori câştigător de Oscar interpretează un agent de vânzări care călătoreşte în Arabia Saudită pentru a obţine un contract cu un nou mall construit în deşert. Tot pe 13 mai vedem Mother's Day/Mamă, ce zi!, o comedie de familie cu o distribuţie de excepţie: Jennifer Aniston, Julia Roberts, Kate Hudson, Jason Sudeikis, dar şi filmul românesc Tudo, în regia lui Iura Luncaşu, despre un medic care porneşte în munţi în căutarea unei fete.

20 mai
X-Men: Apocalypse
Noua trilogie X-Men a lui Bryan Singer se termină în stil mare cu acest film care ne prezintă unul dintre cei mai redutabili antagonişti ai mutanţilor, Apocalypse (Oscar Isaac). Primul mutant şi posesor al unor puteri ce au inspirat marile mituri şi legende ale umanităţii, Apocalypse este readus la viaţă în anii '80. Şocat de haosul de pe glob, Apocalypse decide că rasa umană are nevoie de un nou început, iar acţiunile sale "apocaliptice" vor avea nevoie de întreaga putere a membrilor X-Men pentru ca Pământul să nu devină de nerecunoscut. Filmul ne prezintă versiuni tinere ale lui Storm, Jane Grey, Cyclops şi alţii, iar James McAvoy, Jennifer Lawrence şi Michael Fassbender revin în rolurile familiare: Profesor X, Mystique şi Magneto.

Confruntarea dintre mutanţi şi Apocalypse nu e singurul dezastru al weekend-ului, căci Vecini de coşmar 2/Neighbors 2: Sorority Rising ne arată o răfuială asemănătoare cu cea din primul film, doar că de această dată oponenţii sunt de sex feminin. Rose Byrne şi Seth Rogen revin în rolurile soţilor Radner, care sunt nemaipomenit de bucuroşi când scapă de frăţia de studenţi ce le distrugea nopţile, doar că bucuria nu ţine mult timp: casa de alături este acum ocupată de un şi mai sălbatic grup de studente. Curând devine clar că este o luptă în care totul e permis, iar eroii pozitivi sunt gata de orice pentru a obţine liniştea pentru familia lor. Ei vor primi ajutor şi din partea inamicului din primul film, interpretat de Zac Efron.

În al treilea weekend al lunii mai vedem The Girl King, noul film al lui Mika Kaurismäki, un biopic despre regina Kristina a Suediei, încoronată la şase ani şi victimă în timpul adolescenţei a prejudecăţilor epocii. Tot acum se lansează Ich seh, Ich seh/Noapte bună, mami!, un thriller atmosferic despre doi gemeni a căror mamă se schimbă suspect de mult în urma unei operaţii estetice. Tot acum vedem Bacalaureat, primul concurent românesc de la Cannes care se va întâlni cu publicul din ţară.

27 mai
Alice Through the Looking Glass/Alice În Ţara Oglinzilor
Deşi nimeni nu se aştepta, Alice în Ţara Minunilor a reuşit să depăşească un miliard de dolari încasări globale, prin urmare compania Disney a investit o nouă sumă impresionată în acest sequel inspirat de scrierile aceluiaşi Lewis Carroll. Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter şi Anne Hathaway revin în rolurile din primul film, lor adăugându-li-se Sacha Baron Cohen în rolul unui nou personaj, Timpul, din cauza acţiunilor căruia Pălărierul cel Nebun ar putea muri. Ca să-şi salveze prietenul, Alice se aruncă într-o superaventură în minunata ţară magică. Regizor este James Bobin (Muppets Most Wanted).

Tot pe 27 mai se va lansa şi Super băieţi/The Nice Guys, film al lui Shane Black cu un trailer mai mult decât promiţător. Ryan Gosling şi Russell Crowe interpretează rolurile titulare, un detectiv şi un recuperator violent care formează o echipă inedită atunci când investighează cazul unei fete dispărute. Cei doi vor provoca prăpăd în Los Angeles-ul anilor '70.

Ce filme vei vedea luna aceasta la cinema?

Filme