Iată palmaresul de la Cannes 2017

The Square (în regia lui Ruben Östlund, cu Elisabeth Moss), un film despre un muzeu, instalaţii sui generis şi curatorii muzeului, ia Palme d’Or

Cel mai important festival de film al lumii a decernat duminică seară, la ora 8 a României, cel mai râvnit premiu din mediul festivalier, Palme d’Or.

120 battements par minute, al lui Robin Campillo, a fost deja premiat de critica de specialitate cu FIPRESCI Award, deci a avut mari şanse să fie în palmares, iar clasamentele reunite de publicaţia Screen International l-au dat pe Loveless, al lui Andrey Zvyangintsev, drept favorit.

Filmul francez de debut, Jeune femme, al regizoarei Léonor Serraille, despre criza unei femei de 30 de ani, obţine premiul Camera d'Or. Filmul a concurat în secţiunea Un Certain Regard. Sandrine Kiberlain a oferit trofeul.

Uma Thurman şi Cristian Mungiu anunţă premiile pentru scurtmetraj. Filmul chinez A Gentle Night (regia Qiu Yang) primeşte Palme d’Or-ul pentru scurtmetraj. Katto (Le Plafond), realizat de Teppo Airaksinen, obţine Menţiunea specială a juriului.

Park Chan-wook a oferit premiul pentru cel mai bun scenariu. A fost acordat ex aequo lui Yorgos Lanthimos pentru The Killing of a Sacred Deer şi lui Lynne Ramsay pentru You Were Never Really Here.

Premiul Juriului a mers către Loveless, al rusului Andrey Zvyangintsev, care a mulţumit juriului în limba nativă, pe scena Grand Théâtre Lumière. Maren Ade şi Guillaume Gallienne au oferit premiul.

Paolo Sorrentino a decernat premiul de interpretare feminină. Diane Kruger a fost recompensată pentru impresionantul rol din thrillerul In the Fade, primul film în care vorbeşte în limba maternă, germana. Cum filmul este distribuit de Warner Bros, actriţa are mari şanse la o nominalizare la Oscar.

Jessica Chastain a acordat premiul pentru interpretare masculină. Joaquin Phoenix este premiat pentru rolul din You Were Never Really Here. Sofia Coppola a luat premiul pentru regie cu The Beguiled. BingBing Fan şi Gabriel Yared au anunţat premiul.

Grand Prix a mers către 120 battements par minute/120 beats per minute, în regia lui Robin Campillo. Costa-Gavras a înmânat premiul.

Will Smith a acordat premiul special, al celei de-a 70-a ediţii aniversare, lui Nicole Kidman. Actriţa a avut anul acesta patru filme în competiţie şi în afara acesteia. Nicole, care a părăsit Cannes-ul înainte de a fi decernate ultimele premii, a trimis mulţumirile printr-un mesaj înregistrat. Acestea au mers către Sofia Coppola şi Jane Campion. 

Juliette Binoche, alături de preşedintele juriului, Pedro Almodóvar, a anunţat câştigătorul Palm D'Or-ulului: The Square (în regia lui Ruben Östlund, cu Elisabeth Moss), un film despre un muzeu şi curatorii muzeului. Prix Vulcain/Premiul Vulcan pentru un artist tehnician a mers către Josefin Åsberg pentru aportul artistic remarcabil în concordanţă cu inventivitatea filmului The Square.

Filme
Persoane