Iron Fist, un simplu preambul pentru Defenders

După Daredevil, Jessica Jones şi Luke Cage, aventura lui Danny Rand e supărător de familiară

Colaborările dintre Marvel Television şi Netflix au entuziasmat mulţi fani ai supereroilor din benzile desenate, care acum aşteaptă cu nerăbdare reunirea lui Daredevil, Jessica Jones şi Luke Cage în serialul The Defenders. Dar până acolo mai este doar un hop de trecut: Iron Fist. Din păcate cel de-al patrulea serial Marvel-Netflix suferă din cauza unei prea familiare poveşti a originilor şi a unui protagonist neconvingător. Dar iată ce ţi-ar putea plăcea la serialul ale cărui 13 episoade s-au lansat simultan pe 17 martie.

Facem cunoştinţă cu Danny Rand (Finn Jones) încă din prima secvenţă a primului episod: îl vedem desculţ şi îmbrăcat în haine ponosite, străbătând străzile aglomerate din Manhattan. Eroul intră într-una din cele mai înalte clădiri de birouri, dar, spre uimirea lui, va fi curând dat afară de agenţii de pază. Ce nu ştiu agenţii este că Danny e proprietarul de drept al clădirii. Dispărut împreună cu familia sa în urmă cu 15 ani din cauza unui accident de avion, Danny a petrecut această perioadă în K'un-Lun, un tărâm legendar unde a învăţat tainele artelor kung fu. Întors în "civilizaţie", Danny vrea să-şi recupereze numele, dar asta îl va arunca în calea familiei Meachum, vechii parteneri ai tatălui său şi acum directori ai companiei Rand.

Serialele Marvel-Netflix au arătat că pot captiva eficient şi atunci când sunt doldora de secvenţe de acţiune (Daredevil), dar şi când superputerile eroilor sunt arareori folosite (Jessica Jones, Luke Cage). Iron Fist pare să aleagă o cale de mijloc, doar că suferă atât din cauza coregrafiilor previzibil-confortabile, cât şi cauza neverosimilei energii chi, care transformă legendarul pumn al lui Iron Fist într-un... bec galben fosforescent înainte de a nimici totul în jur.

Probabil că mulţi spectatori vor fi satisfăcuţi de cele 13 episoade ale serialului, dar noi recunoaştem că am terminat primul sezon doar în speranţa că Iron Fist oferă informaţii despre viitorul The Defenders. Nu o face sau, dacă o face, aceste informaţii sunt atât de criptice, încât ne îndeamnă să spunem că, dacă aventurile lui Pumn-de-fier nu te conving, poţi sări direct la The Defenders fără să vezi toate episoadele producţiei lansate luna aceasta.

Serialul pierde mult prea mult timp filozofând pe tema dezrădăcinării, a sacrificiului personal în numele binelui comun şi deraind frecvent pe tărâm telenovelistic. Intriga business a serialului, în care îl vedem pe Rand încercând să-şi convingă vechii prieteni din copilărie Ward (Tom Pelphrey) şi Joy Meachum (Jessica Stroup) că nu e un impostor, se pierde apoi într-un plictisitor şi impardonabil de generic hăţiş de decizii financiare şi legale. Mai că-ţi vine să crezi că creatorul Scott Buck (Six Feet Under, Rome, Dexter) s-a inspirat mai degrabă din serialele Suits şi Scandal decât din benzile desenate Marvel.

Iron Fist suferă şi din cauza alegerii lui Finn Jones în rolul titular. Devenit celebru datorită rolului lui Loras Tyrell din serialul Urzeala tronurilor, britanicul în vârstă de 28 de ani nu dispune de carisma necesară pentru a compensa familiarul unei poveşti a originilor care şi aşa seamănă deranjant de mult cu cea a lui Batman. Jones nu poate distrage atenţia nici de la replici rizibile precum "Cu cât mai mult timp petrec în New York, cu atât înţeleg  mai bine dualitatea vieţii". Totuşi, actorul se poate lăuda că interpretează cel mai bine pensat moştenitor miliardar antrenat vreodată în creierii munţilor Himalaya.

Pentru fanii împătimiţi ai celor trei seriale Marvel deja lansate, Iron Fist vine şi cu unele surprize plăcute. O revedem pe Rosario Dawson în rolul asistentei Claire Temple, care va fi prinsă între Danny Rand şi răfuiala sa cu multivillain-ul The Hand. Madame Gao (Wai Ching Ho) are şi ea un consistent rol în poveste, ca şi avocata Jeri Hogarth, interpretată ireproşabil de Carrie-Anne Moss. Nu e cazul să-i aştepţi pe Daredevil, Jessica Jones şi Luke Cage, ei nu apar nici măcar o secundă.

Marea descoperire a serialului este Colleen Wing (Jessica Henwick), expertă în artele marţiale japoneze şi deţinătoarea unui dojo în care îi învaţă pe adolescenţii din Hell's Kitchen filozofia Bushido. Reticentă iniţial să se alieze cu Danny Rand, ea va deveni o piesă importantă în lupta eroului cu antagoniştii săi.

Filme
Persoane