„Prezentarea de eroine de acțiune super-sexy nu ajută emancipării feminine”, spune o actriță specializată în roluri de putere

În recenta producţie BBC „The Scandalous Lady W”, Dormer joacă rolul extrem de sexualizat, dar puternic al unei femei din secolul al XVIII-lea, care a avut 27 de iubiți

În lumea SF/fantasy, Natalie Dormer pare să fi reuşit. A interpretat-o pe Anne Boleyn în „Dinastia Tudorilor”, pe Moriarty în „Sherlock Holmes şi Dr. Watson”/„Elementary”, pe Margaery în „Urzeala tronurilor” şi pe Cressida în ambele părţi din „Jocurile foamei: Revolta”. Dar blonda de 33 de ani recunoaște că majoritatea actrițelor nu sunt suficient de norocoase să joace femei atât de diferite și puternice – mai ales nu fără nuditate și sex suplimentar.

Dormer a declarat pentru The Guardian, într-un interviu publicat lunea trecută. „Emanciparea femeii nu ar trebui să fie în mod exclusiv legată de sexualitate... există o proporție sănătoasă de scenariști și regizori bărbați care vor să fluture stindardul egalității și care cred că dacă te fac o femeie asasin dată naibii te-au emancipat. În timp ce emanciparea este altceva decât promovarea acestei imagini de ficțiune, hipersexualizată a femeii”.

În recenta producţie BBC „The Scandalous Lady W”, Dormer joacă rolul extrem de sexualizat, dar puternic al unei femei din secolul al XVIII-lea, care îşi părăsește soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Interperetând-o pe Lady Seymour Worsley, Dormer se dezbracă, la fel cum o face în mai multe dintre rolurile sale anterioare; comentariile ei despre sexualitate vin ca răspuns la întrebarea dacă ea a fost dezamăgită că acest rol de lider, ca multe altele, a obligat-o să facă scene nud.

Înainte de asta, actriţa a fost sub lupa presei după ce personajul ei din „Urzeala tronurilor”, Margaery, conspiră să devină regină prin căsătoria cu adolescentul Rege Tommen (Dean Charles Chapman). În timp ce Margaery este mai în vârstă decât Tommen cu aproximativ opt ani în cărți, Dormer este cu 16 de ani mai în vârstă decât Chapman. Acest lucru a evidențiat unele standarde duble ale Hollywoodului.

„Actorii bărbați nu se aleg cu prea multe critici când violează şi ucid, pentru că oamenii înțeleg că este fantezie, și totuși, dacă o actriță trebuie să portretizeze ceva – care nu este interpretat în mod explicit – sunt criticată dur, personal. Frecvent diferenţa de vârstă dintre un actor şi o actriţă implicaţi sentimental în filme este de peste 15 ani. Frecvent. Și nu se fac aceleași comentarii”.

Chiar şi sub lupă, Dormer intenţionează să-şi continue munca – care i-a adus o diversitate de roluri complexe. „Este atât de reconfortant să joci o femeie care nu este definită de iubirea unui bărbat”, a declarat Dormer despre Cressida, personajul ei din „Jocurile foamei”. Obosisem să stau într-o fustă de mătase. A fost o antidot bun să pun o pereche de cizme de armată și să alerg prin noroi timp de nouă luni. Dar în momentul în care am terminat, am fost gata să-mi pun din nou fusta de mătase...”

Galerie poze
Filme
Persoane