Scurtmetrajul românesc Blue Spring, în competiția oficială a Toronto International Film Festival

Toronto International Film Festival are reputația de a genera „Oscar buzz”

Scurtmetrajul Blue Spring, proiectul de debut al regizoarei Andreea Cristina Borțun a fost selecționat în competiția oficială a Toronto International Film Festival, cel mai mare festival de film de pe continentul nord-american, alături de Sundance și unul dintre cele mai mari festivaluri de film din lume. Până în prezent, România nu a fost reprezentată la Toronto în această categorie.

Blue Spring este o producție independentă, realizată de Elefant Film în colaborare cu TETA. Scurtmetrajul a fost filmat integral în orașul natal al regizoarei, Alexandria (jud. Teleorman) și spune povestea unei femei în ziua în care aceasta trebuie să se despartă de mult mai tânărul său iubit. Filmul reprezintă „un studiu în arta limbajului non-verbal și a inutilității cuvintelor în fața inevitabilului, după cum descriu selecționerii Toronto filmul Andreei Bortun. Scurtmetrajul îi are în distribuție pe Nicoleta Hâncu (câștigatoarea premiului UNITER pentru debut) și Rareș Andrici.

„Blue Spring reprezintă în primul rând materializarea unor prietenii foarte vechi. Ideea mi-a venit după ce am văzut un spectacol în care juca prietena mea, actrița Nicoleta Hâncu. Trecuse ceva vreme de când ne văzusem ultima oară și mi-am dat seama că mi-ar plăcea să reluăm lucrul împreună. Așa că am scormonit prin niște povești mai vechi, m-am oprit asupra uneia și am început să o rescriu. Mi-am dat încă de la bun început câteva obligo-uri: fără dialog, fără mișcări de aparat, două personaje. Acțiunea urma să se întâmple în Alexandria, orașul meu natal. Cumva îmi doream foarte tare să scot la suprafață câteva din imaginile și senzațiile pe care le-am trăit pe străzile de acolo, încă de când eram mică. În plus, îmi doream să fac acest film într-un mediu cât se poate de confortabil: alături de prieteni, în familie. Asta în primul rând și pentru că era prima mea încercare profesionistă de regie și nu îmi doream să am parte de o decepție chiar de la prima încercare. Echipa a fost mică, am filmat două zile, deși ne-am fi așteptat la trei, iar suportul a fost copleșitor. Una din cele mai mari bucurii a fost că, în cele din urmă, am reușit să dau naștere unui proiect, cu cap și coadă, alături de producătoarea și prietena mea, Gabriela Suciu, căreia îi mulțumesc enorm pentru încrederea pe care a avut-o în mine în toți acestiani”. (Andreea Borțun)

Despre TIFF (Toronto International Film Festival)

Fondat în 1976, TIFF este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din lume. În 1998, revista Variety menționa că TIFF „este al doilea festival doar în raport cu Cannes-ul în ceea ce privește prezența celebrităților și a oportunitatilor de distributie și marketing”. În 2007, revista Time spunea că TIFF-ul „a crescut de la cel mai influent festival de film din toamnă, la cel mai influent festival și punct”. Acest lucru se datorează în mare parte abilității și reputației TIFF-ului de a genera „Oscar buzz”.

Galerie poze