Biografie

Cenușăreasa Hollywood-ului, dar și cea mai nouă "frumușică" din cetatea viselor, Anne Hathaway a pornit (cu dreptul!) interpretând-o pe simpatica dar ștearsa Mia, o adolescentă care află că este moștenitoarea tronului unei mici țări europene. Cu ștampila de Cenușăreasă pusă imediat de succesul filmului Disney, Anne Hathaway va reveni adesea la partituri asemănătoare în Ella Enchanted, The Princess Diaries 2: Royal Engagement, dar și în apreciatul Diavolul se îmbracă de la Prada. Aparițiile din Havoc și Brokeback Mountain nu au reușit să-i șteargă lui Hathaway imaginea de pretendentă perfectă pentru comedii romantice, așa că actrița a jucat Bride Wars. Rachel Getting Married, un film de Jonathan Demme, i-a adus în 2009 prima nominalizare la Oscarul pentru rol principal, Hathaway devenind una dintre cele mai tinere actrițe care au reușit vreodată această performanță. Ea o va interpreta pe Regina albă din varianta 3D a lui Alice în Țara Minunilor, regizată de Tim Burton, și va reveni la comedia romantică în The Fiance/Logodnicul.

Anne Jacqueline Hathaway s-a nascut la 12 noiembrie 1982 in Brooklyn, New York, si s-a mutat in Millburn, New Jersey, la varsta de sase ani. Este fiica avocatului Gerald Hathaway si a actritei Kate McCauley. Are doi frati: Thomas si Michael. A fost crescuta in spiritul religiei catolice, pe care o considera o religie cu valori puternice, si a vrut sa devina calugarita. La 15 ani a decis sa nu se calugareasca dupa ce a aflat ca fratele ei Michael este homosexual. Desi este catolica, a hotarat ca nu poate face parte dintr-o religie care condamna orientarea sexuala a fratelui sau. In adolescenta si-a petrecut majoritatea vacantelor intr-o tabara crestina numita Camp Johnsonburg.

Anne a crescut in Millburn, New Jersey, si a absolvit liceul Millburn High School, unde a jucat in majoritatea pieselor de teatru. A studiat cateva semestre la universitatea Vassar College din Poughkeepsie, New York, transferandu-se apoi la NYU. In facultate a facut parte din corul scolii si a fost membru al companiei teatrale Barrow Group Theather Company, fiind prima adolescenta admisa. Anne a declarat ca prefera sa fie pe scena decat sa joace in filme.

Fiind si soprana, Hathaway a cantat de doua ori in 1998 la Carnagie Hall cu corul All Eastern U.S. High School Honors Chorus si a jucat in piese de teatru la Seton Hall Prep in West Orange. La trei zile dupa ce aparut la Carnagie Hall a primit rolul din serialul Get Real, in care a jucat un sezon. Dupa acest rol a aparut in filmele The other side of heaven(2001), un film religios slab primit de critici, si in The Princess Diaries.

In februarie 2002 a debutat pe Broadway in musicalul City Center Encores alaturi de Brian Stokes Mitchell. A primit critici pozitive pentru interpretarea lui Lily,un rol in registru comic. Dupa acest rol si-a reluat cariera cinematografica aparand in filmele Nicholas Nickleby, Desert News si Ella Enchanted.Pentru Ella Enchanted a inregistrat 5 cantece, dar a declarat ca nu vrea sa inregistreze un album.

In 2004 i s-a oferit rolul principal din Fantoma de la opera, dar l-a refuzat fiind in contract cu Disney filmand in aceeasi perioada The princess diaries 2, un esec la box-office.

Pasiunile actritei sunt decoratiunile interioare si cititul. Romanul ei preferat este The Fountainhead de Ayn Rand.Cantaretii ei preferati sunt Judy Garland, Rilo Kiley si Blonde Readhead.

A avut o relatie de 4 ani cu omul de afaceri italian Rafaello Follieri, acuzat acum de FBI de frauda si delapidare.