Biografie

Au trecut mai bine de 30 de ani de cand un pusti roscovan si pistruiat electriza imaginatia copiilor si starnea admiratia adultilor. Evident este vorba de actorul Costel Baloiu. S-a nascut la data de 17 mai 1959, București, dar din pacate este un fost actor roman. Intamplarea care l-a aruncat pe Costel Baloiu direct pe platourile de filmare si-n inimile romanilor a ramas, din pacate, doar o secventa. O secventa care incepe cu un anunt dintr-un ziar. Din "Informatia". "Centrala Romana de film, in colaborare cu Televiziunea Romana cauta baieti cu varste cuprinse intre 11-13 ani pentru realizarea primului serial color de televiziune".

Costel se potrivea ca o manusa cu rolul primit in film, iar la preselectie au venit vreo 6500 de copii din Bucuresti si alti 3.500 din provincie. Costel nu si-a dat nici o sansa, desi il fotografiasera si pe el, si-i pusesera si ecuson. Nici mamei sale nu i-a povestit nimic. Peste cateva saptamani directoarea scolii l-a chemat "la vorbitor". S-a dus cu teama, pentru ca avea el ceva boroboate pe constiinta.

Surpriza a fost ca o doamna de la preselectie, secretara de platou venise sa-l invoiasca de la ore, ca sa dea o proba. In 1974, a inceput difuzarea filmului la televizor, iar un an mai tarziu, Costel lucra deja la "Roscovanul", film orchestrat de acelasi Francisc Munteanu, din nou alaturi de Sergiu Nicolaescu. Dar si dupa acest film "Roscovanul" nimeni n-a mai auzit de Costel Baloiu. Desi era considerat un copil minune, iar recomandarile lui erau excelente, si era "un actor foarte ordonat si serios", cum l-a descris chiar Sergiu Nicolaescu, partenerul lui din filme viata sa a luat o turnura abrupta. S-a insurat la 18 ani, dupa care s-a trezit brusc tata, si a fost incorporat in armata.