Biografie

Actor cu personalitate si mult potential, Cuba Gooding Jr. a aparut mult timp in roluri mici inainte de a ajunge vedeta. Fiul lui Cuba Gooding, solistul vocal din anii '70 al grupului pop Main Ingredient, a fost nascut in Bronx pe 2 ianuarie 1968, dar s-a mutat la Los Angeles dupa ce grupul tatalui lui a dat lovitura cu singelul "Everybody Plays the Fool" in 1972. Din pacate, Gooding senior si-a abandonat familia doi ani mai tarziu.

In timpul adolescentei, a urmat 4 licee diferite dar a reusit sa devina sef de promotie la trei dintre ele. Gooding Jr. a debutat in 1984 in calitate de dansator de break in spectacolul lui Lionel Richie de la Olimpiada. Calitatile de actor i-au fost descoperite de un agent, pe cand aparea intr-o piesa de liceu, si a inceput sa apara constant in reclame Tv care l-a condus catre un mic rolisor intr-un episod din Hill Street Blues.

Experienta l-a determinat sa ia lectii de actorie si dupa ce a urmat workshopuri si clase de actorie a inceput sa obtina alte roluri in seriale TV si filme. Adevaratul debut s-a produs cand a fost distribuit in rolul lui Tre Styles in Boyz'N the Hood (1990). Filmul i-a adus aprecieri considerabile si parea sa-i ofere promisiunea unei cariere de succes. Talentul sau comic aratat in filmul lui Paul Hogan din 1994 Lightning Jack a fost umbrit de aparitia uleriora in filme mediocre, si abia in 1997 a ajuns cu adevarat in lumina reflectoarelor. In acel an, a aparut in rolul jucatorului de fotbal loial in filmul lui Cameron Crowe, Jerry Maguire, rol care i-a adus si Oscarul pentru cel mai bun rol secundar.

Actorul a fost recompensat cu o stea pentru filmele sale, amplasată în partea de sud, aria 6800, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.