×
Utilizator
×
Biografie

Elijah Wood s-a născut pe 28 ianuarie 1981 în Cedar Rapids, Iowa. Are un frate mai mare, Zachariah, și o soră mai mică, Hannah. Părinții lui, Warren și Debbie Wood, au divorțat în 1996. Elijah are rădăcini engleze, irlandeze, germane și poloneze. El a locuit la Los Angeles și la New York, dar în prezent stă în Venice Beach.

Prima sa apariție televizată a fost într-un videoclip al cântăreței Paula Abdul (Forever Your Girl). Cariera lui cinematografică avea să înceapă imediat după filmarea și vizionarea videoclipului, cu un rol micuț în filmul Back To The Future II (Înapoi în viitor) din 1989. Dar următorul său rol, cel al lui Michael Kaye din filmul Avalon (ultimul dintr-o trilogie formată din filmele Diner, 1982 și Tin Men, 1987) a atras atenția asupra foarte tânărului, dar talentatului actor, în vârstă de doar 9 ani. Pentru rolul din "Avalon", unde era fiul lui Aidan Quinn a fost aclamat de critici și nominalizat la premiul Oscar. După ce a jucat în 1990 alături de Richard Gere în Internal Affairs (Afaceri interne), actorul a primit primul rol principal, în "Paradise" (1991), unde a fost un băiețel care împacă un cuplu (interpretat de Melanie Griffith și Don Johnson), aflat în prag de divorț. A primit numeroase critici pozitive pentru această prestație, unii declarând că interpretarea lui a fost cel mai bun lucru din film. Mai târziu, la vârsta de 11 ani a jucat alături de Mel Gibson și Jamie Lee Curtis, în filmul Forever Young (Pururea tânăr).

Cel mai important rol al său a fost cel al hobitului Frodo Baggins în trilogia Lord of the Rings (Stăpânul inelelor), o adaptare a lui Peter Jackson după cărțile lui J.R. Tolkien. A dublat și vocea unor personaje din animații, precum pe cea a pinguinului Mumble din Happy Feet (Happy Feet - Mumble cel mai tare dansator) și pe cea a numărului 9 din drama 9.

În 2009, filmele în care jucase Elijah Wood în ultimul deceniu au înregistrat cea mai mare medie de rating printre toți actorii din prezent. A primit onorurile speciale în timpul Festivalului de Film de la San Francisco pentru că este un tânăr actor carismatic ce a contribuit enorm cinematografiei prin inteligența, talentul și profunzimea caracterului său pe care o imprimă personajelor sale.