Biografie

Eugene Curran „Gene” Kelly (n. 23 august 1912 – d. 2 februarie 1996) a fost un actor, cântăreț, coregraf, dansator, producător de film și regizor american.

Una dintre cele mai importante figuri ale dansului în film, Kelly a fost cunoscut mai ales pentru stilul său energetic și atletic, prezența sa fizică agreabilă și personajele de tipul "eroi pozitivi" pe care le-a interpretat pe marele ecran. Deși este mai cu seamă cunoscut pentru rolul său din musicalul Cântând în ploaie (conform, Singin' in the Rain), Kelly a fost una din forțele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor 1940 și până la sfârșitul 1950, când realizarea filmelor de acest tip a manifestat un declin accelerat datorat parțial pierderii interesul publicului, dar mai ales datorită omniprezenței televiziunii în toate aspectele societății americane. Numeroasele sale inovații au transformat semnificativ industria filmului musical, iar Kelly însuși este creditat ca fiind acela care a reușit să prezinte baletul în forme comerciale acceptabile pentru audiențe largi.

Kelly a primit Academy Honorary Award în anul 1952 pentru realizările întregii sale cariere. Ulterior, a primit alte semne de recunoaștere ale carierei sale din partea a Kennedy Center Honors, a actorilor, Screen Actors Guild, și a American Film Institute. În anul 1999, această instituție, American Film Institute, l-a numit Greatest Male Stars of All Time, unul dintre cei mai importanția actori ai tuturor timpurilor.

Gene a fost al treilea fiu al lui James Kelly, vânzător de fonografe, și a lui Harriet Curran, amândoi fiind copii de imigranți irlandezi Romano-Catolici. S-a născut în cartierul Highland Park dinPittsburgh, Pennsylvania, U.S..

Gene Kelly a primit un premiu Oscar onorifc în anul 1951. De asemenea, a fost recompensat cu o stea pentru filmele sale, amplasată în partea de nord, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.