Biografie

Nascuta in Paris in 1928, Moreau este fiica dansatoarei profesioniste Katherine Buckley si a restauratorului francez Anatole-Désiré Moreau. Tatal a fost catolic iar mama protestanta ce a trecut la religia sotului dupa casatorie. Actrita a studiat la Conservatorul din Paris devenind o "voce" de succes care a cantat alaturi de Frank Sinatra pe celebra scena Carnegie Hall si a scos albume ce s-au bucurat de un real succes in intreaga lume.

In 1947 ea isi face debutul in teatru in Avignon Festival, si aproape imediat primeste sa interpreteze roluri principale, care se bucura de aprecierea publicului. Dupa 1951, ea isi face aparitia si pe pelicula dar succesul si notorietatea publica apare odata cu aparitia ei in rolul Florence Carala din Ascensor spre esafod/"Elevator to the Gallows "/1958 regizat de celebrul Luis Malle, dupa romanul politist al scriitorului Noël Calef. Multumita acestui film ea incepe sa lucreze cu regizori magnifici in filme de neuitat in care acestia si-au pus amprenta pe interpretarile ei. A fost " malle-iana"si plina de sex-apeal in "Les Amants", "bunueliana" in "Jurnalul unei cameriste - Diary of a Chambermaid", "wellesiana" in "Falstaff ", ea a devenit - odata cu drama lui Truffaut - „Les Quatre cents coups" cunoscuta in lumea intreaga sub denumirea de Mademoiselle Jeanne Moreau. Inteligenta, deosebit de talentata atat in comedie cat si in drama ea s-a impus in cinematografie prin calitatea exceptionala, aproape magistrala a interpretarilor sale.

A cunoscut iubirea, avand cateva aventuri romantice cu cineasti celebri ca regizorul Louis Malle, actorul Lee Marvin, faimosul designer Pierre Cardin sau actorul grec Thodoros Roubanis. A fost casatorita de trei ori cu: actorul, scenaristul si regizorul nominalizat la Oscar pentru scenariul "Nuit américaine, La"(1974), Jean-Louis Richard (1949-1951), cu care a avut si singurul ei copil, actorul si regizorul Jérôme, rănit grav intr-un accident rutier in 1960. In 1966 se casatoreste cu Teodoro Rubanis de care divorteaza, iar intre anii 1977 - 1979 cu detinatorul Oscarului pentru (Best Director) "The French Connection": William Friedkin.

Jeanne Moreau a fost aleasa in 1995 de Empire Magazine ca fiind una din "Cele 100 cele mai sexy staruri” din istoria filmului, prima femeie admisa in 2001 in "Academie des Beaux-Arts of Paris", considerata de Orson Welles "cea mi mare actriță din lume", prietenă cu figuri legendare ale filmului si literaturii franceze ca: Jean Cocteau, Jean Genet, Anaïs Nin sau Marguerite Duras, de doua ori presedinta a juriului de la Cannes Film Festival (in 1975 and 1995), doctor onorific al University of Lancaster, premiata de "British Film Institute" pentru contributia adusa in cultura.

Actrița a înregistrat un imens succes cu rolul ei din filmul lui Francois Truffaut "Jules și Jim" unde a cântat "Le tourbillion". A jucat pe scenă, la televiziune în seriale ca "Balzac", "Mizerabilii", "Regii interziși". A prezidat juriul Festivalului de la Cannes în 1975 și în 1995. În 2005 a deschis o școală de cinema "Les Ateliers d' Angers". A primit două premii onorifice Cesar în 1995 și în 2008 și un premiu Oscar  onorific în 1998. 

Actrița a decedat la data de 31.07.2017 la Paris.