Biografie

Jennifer Jason Leigh este o actriță de origine americană, născută în zodia vărsătorului la 5 februarie 1962 în Hollywood, Los Angeles, California, United States of America. Are 1. 60 m. Porecla artistei este JJL. Prestează pe scenă din anul 1973 până în prezent. Jennifer este căsătorită cu Noah Baumbach din anul 2005. S-a născut cu numele Jennifer L. Morrow.

Este fiica actorului Vic Morrow și a scenaristei Barbara Turner. Părinții lui Leigh au fost evrei iar tatăl ei avea origini străvechi rusești, cu toate acestea, Leigh nu a crescut sub un semn anume religios. Leigh și-a schimbat numele, luând numele 'Jason ' în onoarea lui Jason Robards, câștigător al premiului Oscar.

La vârsta de 14 ani, a participat la 'Stagedoor Manor Performing Arts Training Center' din Loch Sheldrake, New York cu profesorul Lee Strasberg. A primit premiul 'Actors Guild' ca membru al unei emisiuni de televiziune la vârsta de numai 16 ani. A jucat rolul unei fete suferinde de anorexie în filmul 'The Best Little Girl In The World', pentru care Leigh a fost nevoită să slăbească 39 kg., fiind supervizată medical.

A debutat în filme cu roluri de victimă a unui viol în filmul 'Eyes of a Stranger' din anul 1981. A jucat rolul unei adolescente rămase însărcinată în filmul lui Cameron Crowe 'Fast Times at Ridgemont High ', regizat de Amy Heckerling. A prestat pe scenă alături de actori ca Sean Penn, Judge Reinhold, Forest Whitaker, Eric Stoltz, Anthony Edwards, Phoebe Cates, Nicolas Cage.

Leigh a portretizat roluri fragile, deteriorate sau nevrotice cu caractere impresionant de slabe sau în calitate de victimă. A jucat rolul unei prințese, virgină, răpită și aproape violată de mercenari în 'Flesh& Blood. A jucat rolul unei chelnerițe nevinovate, în ' Hitcher ' și rolul unei femei care este pe cale să cadă nervos în 'Heart of Midnight' din anul 1989.

În anul 1990 Leigh a fost votată ca cea mai bună actriță într-un rol secundar de 'New York Film Critics Circle ' și de 'Boston Society of Film Critics ' după ce a portretizat două prostituate. La douăzeci de ani, tatăl ei a fost ucis din greșeală atunci când un cascador de elicopter nu a respectat regulile în timp ce fotografia 'Twilight Zone : The Movie ' din anul 1983.

Atunci, Leigh și sora ei au dat în judecată Warner Brothers pentru John Landis și Steven Spielberg. Cazul s-a soluționat un an mai târziu în instanță, dar termenii acordului nu au fost făcuți publici niciodată. După divorțul părinților ei, Leigh și-a văzut foarte rar tatăl. Leigh s-a căsătorit la 3 septembrie 2005. Soțul ei, Baumbach, a regizat filmul ' Margot at the Wedding' în care Leigh a jucat alături de Nicole Kidman și Jack Black.