Biografie

Este considerat a fi unul dintre cei mai buni actori britanici, reputație care se datorează în parte și repertoriului său extrem de variat de pe marile ecrane și scenele teatrale. De curând el s-a reîntors pe scena teatrală pentru a juca rolul titular din producția Donmar Warehouse, cu vestita piesă a lui Shakespeare, “Hamlet,” jucată inițial la Londra, în West End și apoi în Statele Unite, pe Broadway.

Pe marele ecran, Law a atras pentru prima dată atenția criticilor datorită interpretării pe care i-a dat-o iubitului lui Oscar Wilde, Lord Alfred Douglas, din pelicula anului 1997, “Wilde,” pentru care a obținut premiul Evening Standard British Film. După ce a fost remarcat, el a continuat să se dezvolte, obținând aprecierea internațională pentru rolul din filmul lui Anthony Minghella, “The Talented Mr. Ripley.” Interpretarea lui Law din acest film i-a adus nominalizări la Oscar® și Golden Globe, ca și un premiu BAFTA.

Law a fost ulterior răsplătit cu nominalizări la Oscar®, Golden Globe și BAFTA, pentru cel mai bun actor dintr-un rol titular, pentru rolul din 2003, din filmul epic despre Războiul civil “Cold Mountain,” de asemenea regizat de Minghella. De asemenea el a mai obținut o nominalizare la Globul de aur pentru rolul din filmul lui Steven Spielberg, “AI: Artificial Intelligence.”

În 2004, Law a jucat în cinci filme diferite, dintre care două au fost premiate pentru distribuție: drama lui Mike Nichols, “Closer,” cu Julia Roberts, Clive Owen și Natalie Portman, împreună cu care el a obținut premiul National Board of Review pentru cea mai bună distribuție; și filmul biografic al lui Martin Scorsese, “The Aviator,” care s-a bucurat de premiul Screen Actors Guild pentru cea mai bună interpretare actoricească. În același an, Law a jucat în “Alfie,” unde a interpretat rolul principal sub bagheta regizorului Charles Shyer; “I Heart Huckabees” de David O. Russell; și “Sky Captain and the World of Tomorrow,” la care a asigurat și producția. De asemenea el și-a împrumutat vocea unuia dintre personajele lui Lemony Snicket din „A Series of Unfortunate Events.”

Printre numeroasele roluri interpretate de el se numără și cele din filmele “The Imaginarium of Dr. Parnassus” de Terry Gilliam; “Sleuth,” de Kenneth Branagh, film pe care l-a și produs; filmul lui Wong Kar Wai, “My Blueberry Nights”; comedia romantică a lui Nancy Meyer, “The Holiday,”; “Breaking and Entering,” film în care a colaborat din nou cu Anthony Minghella; filmul lui Sam Mendes, “Road to Perdition,” filmul lui Jacques Annaud, “Enemy at the Gates”; “eXistenZ” de David Cronenberg; filmul lui Clint Eastwood “Midnight in the Garden of Good and Evil”; și “Gattaca,” film care a marcat debutul său în cinematografia americană.

În 2007, Academia franceză i-a acordat lui Jude Law un premiu de onoare César care-i recunoaște meritele aduse cinematografiei, iar guvernul Franței i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, pentru realizările sale artistice.