Biografie

Kirsten Caroline Dunst s-a nascut pe 30 aprilie 1982 în Point Pleasant, New Jersey, SUA. Kirsten si-a inceput cariera in show bizz de la varsta de 3 ani, cand a aparut in diverse reclame TV (ajungand la un impresionant numar de 70!). Debutul in film de lung metraj si l-a fãcut 1989 in filmul New York Stories, regizat de Woody Allen, in care aparea într-un rol secundar. La scurt timp, s-a mutat cu familia in Los Angeles, de unde cariera ei cinematografica a inceput cu adevarat.

Dupa alte cateva roluri secundare in diverse filme (precum Bonfire of the Vanities – 1990, serialul TV Loving, sau Greedy), in 1994 apare in succesul de box-office Interviu cu un vampir. Datorita interpretarii ei, primeste o nominalizare la Globurile de Aur, un Premiu MTV la Gala MTV Movie Awards pentru cea mai buna interpretare si Premiul Saturn pentru cea mai buna actrita. In anii urmatori a aparut in cateva filme de succes precum Fiicele doctorului March sau Jumanji.

In 1997 isi imprumuta vocea tinerei Anastasia, in filmul de animatie cu acelasi nume, apare în Wag the Dog - Inscenarea si in drama True Heart. In 1998 mai apare in cateva filme si seriale TV precum Fifteen and Pregnant, The Animated Adventures of Tom Sawyer, Strike! si Stories from My Childhood, dar si in filmul de animatie pe calculator Small Soldiers. In 1999 refuza rolul Angela din American Beauty, dar apare în 3 alte filme: The Virgin Suicides / Sinuciderea fecioarelor, Drop Dead Gorgeous, Dick si productia TV The Devil’s Arithmetic.

In 2000 joaca in Corbul: Mantuirea urmand si alte productii mai slabute Bring it On, Deeply, All Forgotten.
In 2001 continua seria filmelor pentru tineret, aparand in Get Over It / Sedus si abandonat, in care isi face si debutul muzical, interpretand piese “Dream of Me”, Crazy/Beautiful / Nebuni si frumosi si The Cat’s Meow unde o interpreteaza pe Marion Davies, amanta lui William Randolph Hearst. Filmul este semibiografic, fiind produs de compania Lions Gate Films.

Isi deschide propria companie de productie de film Wooden Spoon Productions, de care se ocupa impreuna cu mama sa si in prezent.

Din 2002, lucrurile se schimba pentru Dunst, ea ajungand sa interpreteze rolul Mary Jane Watson în blockbusterul Spider-Man / Omul-Paianjen blockbusterul fiind pe primul loc in topul incasarilor din primul week-end, din toate timpurile. Pentru acest rol, castiga Premiul MTV la Gala MTV Movie Awards, pentru cel mai bun rol feminin, precum si Premiul pentru cel mai bun sarut (impartit cu colegul Tobey Maguire).

In 2003 joaca în drama Levity. In acelasi an, isi imprumuta vocea in versiunea dublata in limba engleza a filmului de animatie pe calculator francez Kaena: La Prophetie si apare in productia de mare succes Mona Lisa Smile / Zambet de Mona Lisa. Anul 2004 a fost destul de solicitant, ea aparand in 3 productii: Eternal Sunshine of the Spottles Mind, Spider-Man 2 si Wimbledon.

In 2005 am putut-o admira în Elizabethtown, in regia lui Cameron Crowe.

Kirsten s-a nãscut în Point Pleasant, New Jersey. La 3 ani a fost selectatã de agentia Eileen Ford pentru casting. A apãrut în spoturi publicitare. A debutat pe marile ecrane în 1989, în filmul lui Woody Allen din New York Stories si, prompt, s-a mutat împreunã cu familia sa în Los Angeles. În curînd, odata cu rolul micutei vampirite îndrãgostite din Interview with the Vampire, a venit si succesul. Dunst avea 11 ani. În vara lui 2000, Dunst apare în Bring it On, un hit al box-office-ului produs de Universal Pictures, în Getting Over Allison, un film produs de studiourile Miramax, dar si în The Virgin Suicides , filmul Sofiei Coppola, unde joacã alãturi de James Woods si Kathleen Turner.

Dunst figureazã în 1995 pe lista revistei People, între cei 50 de cei mai frumosi oameni. Activeazã în numeroase societãti de caritate destinate ajutorãrii copiilor bolnavi de SIDA.

Actrița a fost onorată pentru rolurile ei din filme cu o stea situată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood, la data de 29.08.2019.