Biografie

Naomi Ellen Watts s-a născut la data de 28.09.1968 în localitatea Shoreham, regiunea Kent din Anglia, dar și-a petrecut cea mai mare parte a adolescenței si primei sale tinereți în Australia. Este fiica lui Peter Watts, inginerul de sunet al formației Pink Floyd, care s-a stins din viață atunci când Naomi avea doar 7 ani, și a lui Myfanwy Watts (Miv), designer de interioare, vânzătoare de antichități și actriță amatoare, care i-au insuflat dragostea pentru lumea artistică în general și pentru actorie în special.

Părinții săi au divorțat însă atunci când micuța Naomi avea doar 4 ani. Are un singur frate, Benjamin Watts (Ben), cu un an mai în vârstă decât ea, care este astăzi un renumit fotograf, stabilit în Statele Unite ale Americii din anul 1994. După decesul lui Peter Watts, cei doi copii și mama lor s-au mutat din loc în loc, colindând toată Marea Britanie, pentru a se stabili în cele din urmă în localitatea Anglesey din nordul Țării Galilor, acolo unde locuiau bunicii materni: Hugh și Nikki Roberts. Rememorând această perioadă de instabilitate din viața ei, Naomi Watts își descrie mama ca fiind o hippie cu tendințe agresive și fără un ban în buzunar, care obișnuia să amenințe că îi va încredința pe cei doi copii unei instituții specializate, pentru a-i sili pe părinții ei să îi acorde sprijin financiar în creșterea lor.

În anul 1982, familia Watts părăsește Marea Britanie cu destinația Sydney și cei trei membri reușesc să obțină destul de repede cetățenia australiană, deoarece bunica dinspre mamă era originară din Australia. Naomi o convinge pe mama ei să-i permită să ia lecții de actorie și se înscrie la North Sydney Girls High School, acolo unde a fost colegă cu Nicole Kidman, de care o leagă și în prezent o mare și frumoasă prietenie. Se pare că cele două celebre actrițe s-au cunoscut cu prilejul unui casting pentru o reclamă la bikini, atunci când au luat împreună același taxi în drumul lor spre casă.

La vârsta de 18 ani, Naomi Watts și-a încercat norocul în lumea modei și a fost angajată de o agenție din Japonia, dar i s-a spus că nu are calitățile fizice necesare pentru a deveni un star internațional, având doar 1,65 m înălțime. Din acest motiv, a renunțat la această carieră după numai patru luni și s-a întors în Australia. După o serie de apariții neînsemnate în câteva reclame, în anul 1986 a reușit să obțină primul său rol, în filmul "For love alone". A lucrat o vreme la un magazin universal local, iar la vârsta de 20 de ani, profitând de cunoștințele sale în materie de modă, s-a angajat ca asistent editor la revista australiană de moda "Follow me".

Anul 1991 înseamnă prima apariție alături de prietena sa Nicole Kidman în filmul "Flirting", regizat de John Duigan, dar și un rol secundar în miniseria TV australiană "Brides of Christ". Aici a fost colegă pe platourile de filmare cu doi viitori câștigători ai premiilor Oscar: Russell Crowe și Brenda Fricker.

Un an mai târziu se stabilește în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, prima ei apariție într-un film hollywoodian fiind aceea din comedia "Matinee". În anul 1996 lucrează pentru a doua oară cu regizorul John Duigan la proiectul "Wide Sargasso Sea" și cu regizorul George Miller la pelicula "Gross Misconduct".

Se poate afirma că prima ei reușită în cariera de actriță a fost dublul rol interpretat în filmul cunoscutului regizor David Lynch - "Mullholand Drive" (2001), care fusese planificat a fi episodul pilot de două ore al unei miniserii TV, dar care s-a transformat ulterior într-un film artistic de sine stătător. Pentru rolul Betty Elms / Diane Selwyn a primit prima distincție semnificativă în lumea cinematografiei americane, obținând premiul pentru cea mai bună actriță din partea Societății Naționale a Criticilor de Film.

Rolul reporterului de investigație Rachel Keller din pelicula "The ring" (2002) a constituit un alt gen de reușită, de data aceasta financiară, deoarece filmul a reprezentat un mare succes de box-office, având încasări totale de nu mai puțin de 100 milioane de dolari.

În anul 2003 primește prima și singura nominalizare la Oscar, pâna în prezent, pentru rolul Christinei din filmul "21 Grams", în care îi are ca parteneri pe actorii Sean Penn și Benicio Del Toro și acceptă propunerea regizorului Peter Jackson de a face parte din distribuția filmului "King Kong", care va fi lansat abia doi ani mai târziu și la care a avut parte de opt luni obositoare de filmări în Noua Zeelandă.

În anul 2004, Naomi Watts apare în doua filme: "We Don't Live Here Anymore", respectiv "The Assassination of Richard Nixon", iar anul 2005 marchează continuarea peliculei din anul 2002, cu "The ring II", și thrillerul psihologic "Stay", în care le dă replica lui Ewan Mc.Gregor și Ryan Gosling.

După ce a refuzat inițial rolul lui Kitty Fane din ecranizarea romanului lui Somerset W. Maugham, "The Painted Veil" în anul 2006, fiind extenuată după terminarea filmărilor la pelicula "King Kong", Naomi Watts s-a lăsat convinsă de actorul Edward Norton să îl urmeze în China și să facă parte din echipa de actori angrenați în proiect, fiind totodată și producătoarea acestei pelicule. În acelasi an 2006 a lucrat ca model pentru David Yurman.

În ceea ce privește viața personală, Naomi Watts a avut relații amoroase cu regizorii Daniel Kirby și Stephen Hopkins, cu dramaturgul Jeff Smeenge și cu regretatul actor australian Heath Ledger, pe care l-a întâlnit în anul 2003 pe platourile de filmare ale peliculei istorice "Ned Kelly" și cu care a format un cuplu pâna în luna mai a anului 2004. Heath Ledger a însoțit-o la ceremonia decernării premiilor Oscar din anul 2004. Din primăvara anului 2005 și până în prezent, Naomi Watts formeaza un cuplu apreciat cu actorul Liev Schreiber, cu care are un băiețel pe nume Alexander Pete, născut la Los Angeles la data de 25.07.2007. În anul 2005 a fost însoțită de către Liev Schreiber la premiera din Statele Unite ale Americii a filmului "King Kong".

Naomi Watts este bună prietenă cu actorii Nicole Kidman, Mark Ruffalo, Kate Hudson, Carla Gugino și Benicio Del Toro, fiind una dintre puținele invitate la nunta lui Nicole Kidman cu Keith Urban. După divorțul lui Nicole Kidman de Tom Cruise, Naomi Watts s-a mutat pentru o vreme împreună cu aceasta, pentru a o susține moral și a o ajuta să treacă mai ușor peste momentele grele.

Este implicată și în câteva acțiuni caritabile, funcția cea mai reprezentativă dintre cele ocupate de ea fiind aceea de membru special în Joint United Nations Programme on HIV / AIDS.

Naomi Watts este astăzi una dintre cele mai apreciate și căutate actrițe de la Hollywood, ea declarând că și-a dorit să îmbrățișeze cariera artistică din momentul în care a vizionat filmul "Fame" din anul 1980.