Biografie

Radu Mihaileanu s-a nascut la data de 23 aprilie 1958 in Bucuresti fiind un renumit regizor si scenarist. S-a nascut intr-o familie de evrei-romani din Bucuresti, tatal sau Mordechai Buchman si-a schimbat numele in Ion Mihaileanu dupa ce a evadat dintr-un lagar de concentrare nazist din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In anul 1980, Radu a fugit din Romania stabilindu-se mai intai in Israel dupa care in Franta, unde a absolvit Institutul de Cinematografie din Paris.

Inainte de a pleca din Romania era animatorul unei trupe de teatru, si a avut aparitii in "Minciunile unui bufon" si "Toata lumea vrea sa joace Hamlet". De asemenea era actor la teatrul Evreiesc din Bucuresti.

In anul 1989, impreuna cu Marco Ferreri a realizat adaptarea dialogului platonic "Banchetul" in telefilmul cu acelasi nume.


In cariera sa de pana acum, Radu Mihaileanu a obtinut numeroase premii printre care se numara:

Premiile Venetia:
premiul FIFRESCI pentru cel mai bun film de debut "Train de vie", (1998)
premiul Anicaflash (1998) "Train de vie"
Premiile Sundance:
premiul publicului pentru un film international "Train de vie" (1999)
Premiile Berlin:
premiul sectiunii Panorama "Va, vis et deviens" (2005)
trofeul sectiunii Dialogue en Perspectibe "Train de vie" (2005)
premiul juriului ecumenic "Train de vie" (2005).
Printre alte productii ale regizorului se mai numara si "Trahir" (1992), "Train de vie" (1998), "Les Pygmees de Carlo" (2002), "Concertul" (2009) sau "La source des femmes/ The Source" (2011).