Biografie

Născută în 1979, la Beijing, Zhang Ziyi studiază dansul tradițional și câștigă mai multe premii, inclusiv la nivel național. Dar filmul o atrage din ce în ce mai mult și ea alege să-și continue studiile la prestigioasa Academia Centrală de Artă Dramatică din Beijing.

În toamna anului 1998, cu un an înainte de a-și lua licența, Zhang Yimou i-a oferit rolul principal în The Road Home, care a câștigat premiul Ursul de Argint și Premiul Juriului Ecumenic al Berlinalei 2000. Cunoaște apoi un nou succes în rolul impetuoasei Jen Yu în Crouching Tiger, Hidden Dragon de Ang Lee, care i-a adus în anul 2001 Independent Spirit Award pentru Cel mai bun actor in rol secundar.

Pleacă în Statele Unite în anul 2001, pentru a juca personajul negativ în Rush Hour 2 de Brett Ratner, cu Chris Tucker si Jackie Chan. Revine în China pentru The Legend of Zu Tsui Hark, apoi filmează Musa de Sung Kim Su. În 2003 îl reîntâlnește pe Zhang Yimou pentru a o juca pe Moon, curajoasa slujitoare din Hero, film nominalizat la Oscar și Globul de Aur. Urmeayă Purple Butterfly de Lou Ye, în competiție la Cannes, în 2003. O vedem în rolul unei dansatoare oarbe, expertă în arte marțiale, în House of Flying Daggers de Zhang Yimou, selecția oficială, Cannes, 2004. Este nominalizată la BAFTA și a câștigat premiul Hua Biao pentru Cea mai buna actriță, cel mai prestigios premiu decernat de guvernul chinez.

Colaborarea cu Wong Kar Wai începe cu 2046, cu Tony Leung și Gong Li. În 2005, face primul ei film în limba engleză, Memoirs of a Geisha, regizat de Rob Marshall. Cu această peliculă, Zhang Ziyi a fost nominalizată la Golden Globe, la SAG Award și la BAFTA pentru cea mai bună actriță. În 2012 apare într-o nouă adaptare a Dangerous Liaisons de Jin-Ho Hur, prezentat la Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, 2012.