Sinopsis

Imagini declasificate, colorizate și restaurate dezvăluie Al Doilea Război Mondial într-o lumină cu totul nouă.

În iunie 1940, francezii evacuau Parisul, iar cineaști amatori filmau exodul miilor de oameni înșirați pe drumuri alături de familiile lor și de cele mai valoroase bunuri.

Pe când britanicii căutau victimele printre dărâmăturile bombardamentelor, unii se grăbeau să surprindă pe camere ce însemna să-i reziști lui Hitler în timpul campaniei Blitz.

În timp ce armata nazistă înainta cu greu prin noroi și zăpadă prin Rusia sovietică, îndreptându-se spre Moscova, soldații săi foloseau camere de opt milimetri pentru a filma coșmarul războiului trăit de ei.

Toate acestea nu reprezintă materiale informative sau propagandistice despre Al Doilea Război Mondial, care au primit aprobarea autorităților și pe care publicul s-a obișnuit să le urmărească. Este vorba despre filmări tulburătoare realizate de cei care au trăit ororile războiului. Aceste înregistrări fuseseră clasificate drept "nepotrivite" pentru publicul larg. La terminarea războiului, acestea și alte materiale "strict secrete" despre distrugerile războiului au fost ascunse și uitate.

În urma eforturilor câtorva colecționari și arhivari particulari, aceste filme uitate au fost redescoperite, restaurate și aduse în atenția publicului de National Geographic Channel într-un serial captivant din șase părți, Al II-lea Război Mondial, pentru a marca 70 de ani de la declanșarea celei de-a doua conflagrații mondiale.

Al II-lea Război Mondial: Agresiunea
Imaginile de arhivă din 1939, cu invazia Poloniei și instantanee din ghetoul Lodz, alcătuiesc o frescă vie a Celui de-al Doilea Război Mondial.

Al Doilea Război Mondial: Înfrângere zdrobitoare
Filmul prezintă zilele negre ale lui 1940, când Germania invadează Franța și lansează bombardamente asupra civililor britanici în campania Blitz:

Al Doilea Război Mondial: Șocul
1941 e anul "globalizării" războiului: Moscova cade pradă unui asediu feroce, iar Pearl Harbor e victima unui atac-surpriză din partea Japoniei.

Al Doilea Război Mondial: La răscruce
Pe măsură ce conflictul cuprinde sud-estul Asiei, nordul Africii și Rusia, America intră în război. Germania se pregătește de Soluția Finală.

Al Doilea Război Mondial: Zile mari
Urmărește cronica zilelor decisive ale celui de-al Doilea Război Mondial: Ziua Z în Normandia și aterizările la Saipan.

Al Doilea Război Mondial: Sfârșitul coșmarului
Războiul se apropie de sfârșit: Wehrmachtul se retrage în fața armatelor aliate, iar America lansează bomba atomică asupra Japoniei.