Sinopsis
In anii '50 puterea comunista aresta si ancheta cu predilectie intelectualii. Personajul principal al filmului, profesor de violoncel, va face si el cunostinta cu meandrele teoriei comuniste. In timpul anchetelor, el va recurge la o stratagema, apeland la o serie intreaga de povestiri si istorioare colaterale interesului anchetatorilor, incercand in felul acesta sa-si amane sentinta, precum Seherezada, eroina celor 1001 de nopti...

Reamintirea povestirilor trecute si imaginarea altora viitoare il fac pe Adam sa-si reconsidere eu-l.

...Dupa 12 ani de peregrinari prin anchete, profesorul, devenit erou al propriilor sale naluciri, incearca sa-si redobandeasca identitatea. Atat el ca povestitor, cat si cei ce-l supravegheaza si-l ancheteaza devin pe rand personaje in fabuloasele sale povestiri.

"EU SUNT ADAM...cel dinainte de pacat..." nu este altceva decat incercarea intelectualului trait intr-o lume totalitara de a-si redobandi identitatea pierduta.

Si astazi in unele tari din Europa sunt destui intelectuali ce isi refuza menirea. Efortul lor de a se integra in propria lume spirituala se izbeste de problemele actuale ale societatii.
Problemele cu care se confrunta, de fapt, intreaga omenire.

"EU SUNT ADAM...!" este un film dedicat artistului aflat in cautarea propriei sale identitati, a propriului sau "sens".