Filmele mele Inchide
Părerea criticului
Pelicula își propune să surprindă prietenia, energia și emoțiile anilor de facultate, deși nu toate elementele sunt la fel de convingătoare.

Bazat pe cartea omonimă scrisă de avocatul Mihai Adrian Hotca, Gașca de la Drept prezintă viața studențească și se axează pe prietenia, loialitatea și uneori chiar și sacrificiul tinerilor. Este un film independent cu un grup de actori talentați din noua generație, ce are în distribuție și nume consacrate precum Adrian Titieni și Daniela Nane. Regizoarea debutantă Mihaela Aniței caută să capteze efervescența anilor studenției într-o comedie ușoară cu elemente de dramă, după un scenariu semnat de Emanuel Pârvu. Cu toate că unele părți sunt lipsite de consistență, pelicula este în mare simpatică și reconfortantă.

Gașca de actori tineri este formată din Tudor Cucu-Dumitrescu, Ileana Puiu, Vlad Brumaru, Cezara Petredeanu, Maruca Băiașu, Theodor Șoptelea și Ionuț Ionescu, iar aceștia insuflă multă energie filmului, interpretând rolurile în mod convingător. Dinamica lor amintește într-o anumită măsură de cea din Liceenii - solidaritate între colegi, conflicte cu profesori severi, candoarea cu care este privită viața -, cu mențiunea că aici este vorba despre perioada studenției. Pelicula surprinde și tipologii diferite de profesori care se regăsesc în facultate: dacă Adrian Titieni este decanul indulgent Cicero, rol interpretat cât se poate de autentic cu un puternic spirit patern, Daniela Nane joacă o profesoară strictă, asemenea celor care formează comisia de etică.

Filmul începe in medias res (în mijlocul acțiunii) la balul de absolvire al Facultății de Drept, unde Gabi (Tudor Cucu-Dumitrescu), vizibil emoționat, ia microfonul pentru a dezvălui ceva în fața tuturor. Înainte de a reuși, însă, povestea ne poartă în trecut și ne introduce în mediul studențesc, prezentându-ne grupul de prieteni al lui Gabi. Firul narativ principal se învârte în jurul problemei protagonistului, un tată singur cu o fetiță bolnavă de cancer, care încearcă să se descurce de unul singur. Aflând despre situația sa, Ema (Ileana Puiu), noua lui parteneră, le spune celorlalți, iar aceștia concep un plan secret pentru a-l ajuta pe Gabi să se descurce la facultate, dar și să găsească o soluție pentru fetița care are nevoie de tratament specializat în străinătate.

Gașca de la drept abordează teme universale precum prietenia, unitatea și sacrificiul, întrucât complicațiile care apar de pe urma acțiunilor studenților ajung să le testeze relațiile și să îi pună în situații dificile. Adesea, comicul de situație își face apariția și detensionează momentele mai dramatice, cum ar fi atunci când "magistra" (Daniela Nane) îl surprinde pe fostul ei soț ministru (Alexandru Conovaru) acasă împreună cu iubita Dora (Victoria Răileanu). Secvențele cu Vlad Brumaru și Cezara Petredeanu sunt și ele în mare măsură amuzante, în timp ce Tudor Cucu-Dumitrescu, Ileana Puiu și Theodor Șoptelea își interpretează abil rolurile într-o cheie mai dramatică.

Filmul conține, însă, și momente mai puțin reușite. Genericul de la început foloseşte o grafică stilizată cu numele și fețele actorilor mai potrivită pentru telenovele decât pentru un film independent, iar uneori realizatorii introduc split screen-ul (împărțirea ecranului în două imagini care rulează în paralel) pentru conversațiile telefonice dintre personaje, dar această tehnică nu aduce nimic în plus. Mai mult, structura filmului nu este foarte bine închegată, iar câteodată apar secvențe de sine stătătoare, care nu au o finalitate mai largă în cadrul întregului ansamblu: Denis Hanganu și Andi Vasluianu interpretează personaje care apar o singură dată și, deși apariția lor adaugă un plus peliculei, nu influențează în vreun fel desfășurarea acțiunii. De asemenea, faptul că în biroul decanului există mereu un televizor deschis pe un anumit post de știri este straniu și distrage atenția de la conversațiile dintre personaje.

O comedie ușoară și simpatică, Gașca de la drept împărtășește mesaje și valori pozitive legate de viața din timpul studenției și promovează actori tineri și talentați care transmit multă emoție pe marele ecran. Cu toate că are anumite neajunsuri, filmul își atinge scopul de a readuce în memoria publicului energia și bucuria sinceră a anilor de facultate.