Părerea criticului
Gata sa ramai cu suflarea taiata?

aventurile lui sunt legendare, dupa cum numele lui a devenit sinonim cu aventura: Indiana Jones. Cu biciul in mana si impartind pumni in stanga si in dreapta, arheologul cu palarie isi continua aventurile pe marele ecran in "Indiana Jones si Regatul Craniului de cristal", cu premiera in Romania vineri, pe 23 mai 2008. Iata ca avem sansa, dupa 19 ani de absenta, sa-l revedem pe Harrison Ford in haina de piele, pantaloni kaki, cu bici si palarie de aventurier.
Iar filmul din 2008 ne promite calatorii (intre Mexico City, Conneticut si jungla din Peru), cascadorii marca Dan Bradley (cascadorul lui Bourne), si poate cea mai interesanta combinatie de personaje din seria Indiana Jones, in care Indy face echipa cu o fosta iubita (Karen Allen in rolul lui Marion Ravenwood, atragatoarea fata - Jones in filmul din a81), cu un ucenic mai tanar (jucat de Shia LaBeouf), cu un ajutor experimentat (Ray Winstone), avand oponenti pe masura: o Cate Blanchett glaciala, in rolul unei agente ce conduce un grup de elita din armata sovietica.
Din nou lumea e pe muchie de cutit, de data asta sub spectrul pericolului nuclear, iar lupta lui Indy se da pentru a pazi un obiect misterios si pretios de cei pusi pe distrugerea omenirii.
Ca si predecesorii sai, "Indiana Jones si Regatul Craniului de cristal" se deosebeste de orice altceva din peisajul cinematografic, prin viziunea fara echivalent a lui Spielberg, prin imaginatia lui George Lucas si prin felul cum Harrison Ford personifica un aventurier fara varsta. Un nume nou in echipa lui Indiana e scenaristul David Koepp, care a dat consistenta unor succese de box-office precum Jurassic Park, Mission Impossible sau Spider-Man.
Noile aventuri incep in desertul american, in 1957, chiar in toiul Razboiului rece. Indy si ajutorul sau Mac (Ray Winstone) au scapat cu greu de o confruntare cu rauvoitorii agenti sovietici, pe un aerodrom izolat. acum, profesorul Jones s-a intors la Colegiul Marshall - dar numai ca sa vada ca lucrurile au luat-o razna. Prietenul sau si decanul facultatii (Jim Broadbent) ii explica faptul ca ultimele lui cercetari au trezit suspiciunea guvernului, care a facut presiuni asupra facultatii ca sa fie dat afara. Pe drum, Indiana il intalneste pe tanarul rebel Mutt (Shia La Beouf), care aduce cu el o provocare si o propunere pentru arheolog: daca ii va da ajutorul intr-o misiune cu implicatii personale majore, Indy ar avea sansa sa faca una din cele mai spectaculoase descoperiri arheologice din istorie: Craniul de Cristal al lui akator, obiect al superstitiei, al fascinatiei si groazei.
insa, odata ce Mutt si Indy pornesc catre junglele din Peru, isi dau seama ca nu sunt singuri in aventurile lor. agentii rusi, aflati si ei pe urmele Craniului de Cristal, sunt condusi de periculoasa si glaciala frumusete Irina Spalko (Cate Blanchett), a carei unitate militara de elita bate tot mapamondul in cautarea inspaimantatorului Craniu de Cristal, despre care cred ca ar putea ajuta Uniunea Sovietica sa domine lumea - odata ce i-ar stapani secretele.
Indy si Mutt trebuie sa gaseasca o cale sa fenteze incercarile sovieticilor, sa mearga pe un drum misterios, sa aiba de-a face si cu alti dusmani, chiar si cu prieteni dubiosi, dar mai presus de toate, sa impiedice Craniul de Cristal sa cada in maini diabolice.

De la prima aparitie acum aproape 27 de ani, Indiana Jones a devenit unul dintre cei mai indragiti eroi de film. "Noi l-am creat pe Indiana Jones, dar el apartine intregii lumi", afirma regizorul Steven Spielberg.
Putini actori au fost atat de legati, in viziunea publicului, de un personaj precum Harrison Ford de Indiana Jones - care s-a intors la rol cu stilul lui indraznet caracteristic, ce l-a transformat dintr-un arheolog aventurier intr-un simbol al cinematografului. " Dupa ce am cutreierat toata lumea si am facut tot felul de alte filme, sunt multumit ca am ajuns sa mai fac un Indiana Jones, fie doar si pentru ca e foarte incitant", afirma Ford. " Ma bucur ca am din nou de-a face cu Steven si George, si a fost o experienta minunata cu ultimul film". Spielberg considera distribuirea lui Ford cel mai important element in alchimia lui Indiana Jones.
Pentru multi ani de cand a iesit "Last Crusade", Spielberg a mentinut opinia ca vremurile lui Indiana Jones s-au sfarsit. "L-am filmat pe Indiana Jones calare in lumina apusului, ca sa sugeram ca a cazut cortina peste poveste", remarca el." Si, intr-un fel dulce, nostalgic, eu eram multumit. Insa fanii nu erau multumiti. "Harrison m-a chemat si mi-a spus: de ce nu mai facem un film cu Indiana Jones? Exista un numar de fani care doreste!".
Lucas, Ford si Spielberg au cazut de acord ca vor incepe al patrulea film, numai daca ideea - si punerea ei in practica - ar fi la nivelul primelor trei filme... a durat 19 ani sa se gaseasca scenariul potrivit. Iar explorarea felului in care un Indiana Jones mai matur si mai intelept s-ar purta, a fost o provocare in plus pentru Spielberg. De la Saving Private Ryan pana la Minority Report sau War of the Worlds, filmele regizorului pun probleme psihologice profunde si au o atmosfera intunecata, ba chiar pana si deliciul amatorilor de dinozauri, The Lost World, are elemente dark. acum Spielberg l-a luat director de imagine pe Janusz Kaminski, care sa-i completeze viziunea. Daca aspectul filmelor cu Indy a fost dat de clisee tipice productiilor din epoca de aur a filmelor de aventuri, Kaminski promite mult - daca e sa ne gandim cum se vede Regatul Craniului de cristal prin lentilele lui - in conditiile in care el si-a construit stilul alcatuind, cu camera de filmat, lumi in tonuri intunecate, reduse la alb si negru.

Bine, bine, dar care-i treaba, de fapt, cu Regatul Craniului de cristal?

Cand l-am vazut ultima data pe Indiana Jones pe ecran, povestea se intampla in 1938; in timp ce lumea era in pragul razboiului, Dr. Jones urmarea pe raufacatori si cauta Sfantul Graal. Originea filmului "Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute" a fost strans legat de interesul lui Spielberg si Lucas pentru serialele din anii '30. acele filme devenite clasice ale genului de aventuri au avut o influenta enorma asupra actiunii, aventurii si suspansului primelor trei Indiana Jones. Dar la 19 ani dupa ce perioada anilor a30 s-a terminat, o noua epoca a filmelor s-a nascut. La mijlocul anilor a50, SF-urile au devenit omniprezente, mai ales pentru publicul tanar dornic de actiune si aventura. adesea foarte incitante, in pofida faptului ca erau de obicei filmate cu buget limita , filmele erau pline de suspiciuni si paranoia la adresa unei lumi in schimbare. afectate de spaima razboiului rece, erau optimiste in ce priveste posibilitatea ca omenirea nevinovata sa respinga un atac din afara. si spiritul lor se reflecta in "Indiana Jones si Templul mortii".
Producatorul executiv Kathleen Kennedy conchide: "anii a50 au fost o perioada interesanta, pentru ca era inca o vreme a inocentei, cand oamenii tocmai trecusera de al Doilea Razboi Mondial si inca erau entuziasmati de viitor".
aceste schimbari au facut producatorii de film sa gaseasca un nou tip de erou negativ. Spielberg explica: "plasarea povestii in anii a50 ne-a dus cu siguranta in plin Razboi rece, cu amenintarea nucleara si Pericolul Rosu, care devenise cunoscut in america. aceste lucruri ajungeau zi de zi pe prima pagina, asa ca atunci cand s-a pus problema cine sa fie eroul negativ, e clar ca au iesit rusii." Prin urmare, Indiana Jones se aventureaza in fascinanta lume a anilor a50 in Regatul Craniului de cristal.
Cu toate schimbarile, multe lucruri au ramas la fel. "Toate traditiile lui Indiana Jones s-au intors", afirma Spielberg. "avem harta; avem avionul si masinile, plus liniuta rosie care arata cum eroul strabate lumea - e o parte din decorul pe care l-am construit ani intregi."
Rezultatul e un film atat pentru vechii fani, cat si pentru cei noi." E un sentiment grozav pentru noi sa putem fi la inaltimea asteptarilor fanilor legate de filmul acesta", spune producatorul Frank Marshall."Si cand lumea ma intreaba aCum e noul film?a singurul lucru pe care il spun este : E Indiana Jones!"

Aia rai si aia buni

"Indiana Jones si Regatul Craniului de cristal" nu ar fi nimic fara personajul sau iconic. insa, in timp ce Indy poate sa se imagineze pe el insusi ca pe un savant solitar si un lup singuratic, calatoriile sale par sa-i aduca mereu o adunatura colorata de prieteni, dusmani si aliati dubiosi.
Personajul lui LaBeouf, Mutt, face parte din cea mai noua escapada a lui Indiana. Noul star din "Transformers", " Disturbia" si "Eagle Eye" a trebuit sa invete sa intre in pielea personajului sau. "Mutt e un pusti care niciodata n-a primit o educatie normala. S-a lasat de scoala si a devenit obsedat de motociclete si masini", afirma el. "E un barbat-copil, genul de om care se prezinta in exterior drept ceva ce nu este de fapt."
Mutt e genul de rebel izolat, solitar al anilor '50, care pare o contrapondere interesanta pentru personajul lui Indiana Jones. "intr-un fel, aventura lor inseamna faurirea si recrearea unei familii. Intai cu Indiana, apoi cu ceilalti pe care ii intalnesc, odata cu toata nebunia, echipa lor devine mai puternica".
Dar Indiana Jones nu e singurul erou care se intoarce pe ecran in "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull". Spre supriza lui Indiana, se reintalneste cu iubirea vietii lui, femeia pe care niciodata nu a putut s-o uite: Marion Ravenwood, din nou jucata de Karen allen. De data aceasta, a o readuce pe Marion a fost lucrul cel mai potrivit, spune scenaristul David Koepp. " Marion si Indy sunt facuti sa fie impreuna."
"E un personaj puternic" afirma Karen allen."E cineva care a trezit sentimente puternice lui Indy pe cand erau adolescenti, si intr-un mod putin desuet, romantic, Indiana Jones e de asemenea iubirea vietii ei. Dar el nu este genul care sa stea intr-un loc, si ea a inteles asta de la inceput." afirma actrita. Pentru Lucas Marion e cea mai memorabila, si mai formidabila dintre iubitele lui Indiana.
Dar Marion nu e singura femeie puternica din aceasta serie, pentru ca aici concureaza si eroul negativ feminin, agenta sovietica Irina Spalko, jucata de actrita de Oscar Cate Blanchett. Spalko e conducatoarea unui grup de elita din armata sovietica, de asemenea in cautarea Craniului de Cristal. "Spalko are acea calitate de a fi ca otelul - niciodata nu are parul in dezordine, nici cizmele murdare, indiferent prin cat noroi trece", afirma Blanchett. "E ceva legat de o remarcabila precizie la ea. E patrunzatoare si, de aceea, potential mortala." afirma Blanchett. Ea a trebuit sa invete scrima pentru o scena de lupta in jungla - de fapt, de lupta pe vehicule in mers. si parca nu ar fi fost de ajuns, regizorul a mai dorit un ultim ingredient: "faceam o urmarire prin jungla din Hawaii si de-o data a vrut sa introduca si o scena de karate", isi aminteste Blanchett; "asadar a trebuit sa ne adunam foarte repede. E un mod grozav de a lucra, deoarece inseamna ca tot ce faci e alimentat de adrenalina".

Daca am reusit macar partial sa va molipsim de entuziasmul care ne-a cuprins scriind despre cel mai recent Indiana Jones, atunci inseamna ca am creat premise de bun augur pentru vizionarea acestui film. Pe care, va recomandam sa n-o ratati, din 23 mai.