Părerea criticului
Dacă te-ai întrebat vreodată care ar fi rezultatul dacă britanicii s-ar apuca să exploreze provocările adolescenţei în stilul Plăcintă Americană, iată că a venit răspunsul: serialul Sex Education, lansat de Netflix pe 11 ianuarie, combină stilul ireverenţios al francizei americane cu un scenariu mai inteligent şi relevant, oferind poate cea mai plăcută surpriză creativă a începutului de an. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la noul serial.

Acţiunea are loc într-un orăşel de provincie, iar tonul şi abordarea sunt evidente încă din prima scenă: colegii de liceu Adam (Connor Swindells, foto dreapta) şi Aimee (Aimee Lou Wood) fac sex, iar Adam... mimează orgasmul. Îl vedem apoi pe Otis (Asa Butterfield, foto stânga) încercând (şi nereuşind) să se masturbeze în camera lui, în timp ce mama sa Jean (Gillian Anderson), sexoterapeut de succes, încearcă să scape de ultima ei aventură. Este clar că sexul şi disfuncţiile sale vor fi o temă recurentă a serialului, dar acesta discută teme mult mai serioase decât accidente sexuale anecdotice.

Ce impresionează la Sex Education este modul cum serialul trece de la comedie ireverenţioasă (atât de ireverenţioasă, încât eroinele din Girls Trip, una dintre cele mai explicite şi curajoase comedii recente, ar roşi) la o explorare sensibilă şi relevantă a problemelor adolescenţei. Protagonistul, Otis, este virgin şi nu s-a masturbat niciodată în viaţa lui, dar convieţuirea cu mama sa, pentru care sexul şi discuţiile despre el nu reprezintă niciun tabu, îl transformă într-un adevărat expert în sex şi relaţii. Un sfat al său o determină pe Maeve (Emma Mackey), "fata rea" a licelui, să-l atragă într-o afacere: terapie sexuală şi relaţională contra-cost pentru colegii de liceu, cu şedinţe de terapie ţinute în toaleta dezafectată din spatele liceului. Şi câte probleme nu va trebui să rezolve Otis...

Este evident că Sex Education vine din aceeaşi sferă ca şi Plăcintă americană (iar unele intrigi secundare, precum aceea a lui Lily, o colegă a lui Otis disperată să-şi piardă virginitatea, sunt de-a dreptul supărătoare în această privinţă), doar că serialul Netflix recuperează înmiit prin transformarea într-un adevărat îndrumar al problemelor adolescenţei. Unii spectatori se vor pierde printre scenele comice şi ireverenţioase, dar mulţi vor aprecia mesajul mai serios al serialului: oricare ţi-ar fi problemele, a vorbi despre ele este primul pas în rezolvarea lor.

Puţine probleme rămân nediscutate în serial, care trece de la conflictul între generaţii la bullying, de la public shaming la importanţa unui mediu familial sigur în dezvoltarea unui adolescent, de la excese sexuale la povara virginităţii, coming out, avort şi multe altele. Cum spuneam, un adevărat îndrumar, într-o acumulare care îi poate sugera oricărui adolescent că, indiferent ce neajunsuri crede că are, cu siguranţă nu sunt mai mari sau mai greu de rezolvat decât ale altora. Şi probabil că nu există vârstă la care ideea că nu eşti singur, că nu eşti un accident sau o greşeală, să fie mai importantă decât vârsta adolescenţei.