Părerea criticului
Madagascar, debutul celebrei francize animate cu încasări de 1,8 miliarde de dolari, ni i-a prezentat şi pe cei patru pinguini super-spioni şi neîntrecuţi în a provoca prăpăd în jur. După un serial animat extrem de popular printre cei mici, iată-i eroii propriului lungmetraj, Pinguinii din Madagascar, lansat vineri în lumea întreagă. Îţi spunem mai jos la ce să te aştepţi de la noua aventură a buclucaşilor Skipper, Kowalski, Rico şi Soldat.

Dacă ai un copil acasă nu uita să-l iei cu tine la cinema. Dacă nu ai, împrumută din vecini! Serialul animat a fost gustat cel mai mult de copiii cu vârste între doi şi 11 ani, iar acest lungmetraj colorat şi sprinţar va avea lipici mai ales la aceeaşi grupă de vârstă. Aventura globală a pinguinilor nu prea are cu ce să le ţină atenţia trează adulţilor, dovedind încă o dată cât de greu este să creezi animaţii care să placă în egală măsură celor mari şi celor mici.

Dacă Madagascar îi putea conecta la poveste şi pe adulţi (până la urmă este vorba de dorinţa întoarcerii acasă), Pinguinii din Madagascar îşi găsesc unicul rost al prezenţei pe ecran în... drăgălăşenie şi gaguri. Aproape că nu mai contează ce-i pune scenariul să facă atâta vreme cât se plesnesc cu aripioarele, mănâncă "pufuleţi brânzoşi" şi se aruncă în tot felul de misiuni mai mult sau mai puţin imposibile, în care aglomerarea de acrobaţii este mai importantă decât construirea personajelor.

Animaţia are câteva momente extrem de convingătoare şi reuşite: debutează, de exemplu, în Antarctica, unde Skipper, Rico şi Kowalski devin eroii unui documentar al cărui regizor a primit vocea lui Werner Herzog. Antagonistul, caracatiţa Dave, care aşteaptă o bună parte din film să-şi dezvăluie planul malefic, este interpretat cu entuziasm de John Malkovich, în timp ce Benedict Cumberbatch este Agentul Strict-Secret, un lup hotărât să lupte cu preţul vieţii împotriva celor ce asupresc animalele. Pinguinii sunt ajutaţi şi de o seamă de personaje secundare interesante şi ataşante precum Caporalul (Peter Stormare), un urs polar care se topeşte de drag de fiecare dată când îi vede pe cei patru protagonişti, dar scenariul nu se opreşte deloc pentru a le acorda atenţia meritată.

Unul dintre cele mai ataşante aspecte ale scenariului este faptul că Soldat, mezinul echipei şi protejatul colegilor săi, are în sfârşit ocazia să arate că nu este cu nimic mai prejos decât Skipper, Kowalski şi Rico. Din punctul de vedere al poveştii, evoluţia sa pare să fi beneficiat cel mai mult de atenţia scenariştilor, astfel încât Soldat se transformă treptat din membru al comando-ului într-un protagonist cu acte în regulă, transmiţând mesajul că trebuie să-ţi creezi propria imagine, răzvrătindu-te împotriva prejudecţilor pe care cei din jur le-ar putea avea în ceea ce te priveşte.

De ce filmul va plăcea mai mult copiilor decât adulţilor? Pentru că este extrem de alert şi jucăuş, în timp ce povestea străvezie îi va lăsa se bucure mai degrabă de giumbuşlucurile pinguinilor fără să le distragă atenţia cu prea multe detalii. Pinguinii sar din Antarctica în Madagascar, apoi în Shanghai şi ajung în sfârşit la New York, iar animatorii Dreamworks profită de multitudinea de locaţii pentru a arunca pe ecran peisaje pitoreşti care arată foarte bine în 3D.