Sinopsis
Richard (Kenneth Branagh) este un artist cu o pasiune fara limite pentru zbor. Numai ca toate incercarile lui de a zbura se termina prost. De data asta a ales sa se arunce (cu o pereche de aripi construite acasa) de pe acoperisul bancii in care lucreaza iubita lui, Julie (Holly Aird). Ajunsa la capatul rabdarilor, Julie il paraseste. Si pentru ca un necaz nu vine singur, pentru respectivul incident (in care au trebuit sa intervina si pompierii), Richard primeste o sentinta de 120 de ore de serviciu in slujba comunitatii. Lasat sa aleaga, Richard pleca undeva in Tara Galilor unde urma sa fie infirmier si unde se gandeste ca isi poate implini visul de a construi un biplan.
Asa ajunge sa o cunoasca pe Jane (Helena Bonham Carter), o tanara de 25 de ani care sufera de SLA* (o maladie neurodegenerativa care duce in timp la paralizie totala, dar care nu afecteaza luciditatea si nici simturile) in stadiu avansat. Jane este data in grija lui Richard, pe care il cucereste cu inteligenta ei vie si spiritul nonconformist. Intre ei se leaga o prietenie sincera si Jane, care deja nu mai poate vorbi decat cu ajutorul unui sintetizator vocal, stiind ca nu mai are mult de trait, ii face o marturisire neasteptata: ar dori sa faca dragoste macar o data inainte sa moara si il roaga sa o ajute. Richard nu se simte in stare sa faca onorurile, dar accepta sa o duca la Londra, unde ii gaseste un gigolo... Jane insa se razgandeste in ultima clipa si cei doi se intorc in Tara Galilor, unde povestea lor ia o turnura neasteptata.

Helena Bonham Carter: Experienta acesta mi-a schimbat viata. Nu-ti poti imagina ce inseamna sa nu poti sa vorbesti sau sa te misti pana nu te afli in acesta situatie. Eu sunt norocoasa. La sfarsitul zilei imi scoteam placa din gura [menita sa o impiedice sa vorbeasca normal], ma ridicam din scaunul cu rotile si lasam in urma boala. Dar daca ai MND* n-ai unde sa pleci, pentru ca n-ai scapare. Neplacerile rolului au fost un fleac pe langa ce indura oamenii care au MND.

*SLA - Scleroza Laterala Amiotrofica este o maladie neuromusculara progresiva, de obicei fatala (in engleza: ALS sau MND - Amyotrofic Lateral Sclerosis sau Motor Neuron Disease). SLA ataca neuronii motori din sira spinarii si creierul mic care transmit semnale de la creier catre muschii voluntari de pe cuprinsul intregului corp. Atunci cand neuronii motori mor ca rezultat al SLA, se pierde capacitatea creierului de a controla miscarea muschilor. Cand muschii nu mai primesc semnale, acestia slabesc si se atrofiaza. Slabirea muschilor se raspandeste treptat la muschii trunchiului si in cele din urma boala afecteaza inghititul, mestecatia si respiratia. In final rezulta paralizia totala, care de obicei se instaleaza intr-o perioada cuprinsa intre 2-5 ani de la diagnosticarea bolii. SLA ataca numai neuronii motori, deci vazul, pipaitul, auzul, gustul, mirosul, muschii ochilor si vezica urinara nu sunt de obicei afectate. Functia si dorinta sexuala nu sunt afectate. Capacitatea de gandire nu este afectata si bolnavul ramane lucid in ciuda degenerarii progresive a corpului. SLA mai este cunoscuta si sub denumirea de Maladia Lou Gehrig sau Maladia Charcot, dupa neurologul francez Jean-Martin Charcot, care a descris boala pentru prima data in anul 1869. Dennis Kaye, un canadian cu SLA, autorul unei carti emotionante despre acesta maladie a scris despre cei ca el: Ne privim murind, cu mintea ascutita si ochii larg deschisi.

Printre cele mai cunoscute victime ale acestei maladii se numara Lou Gehrig (vedeta de baseball), actorul britanic David Niven si fizicianul Stephen Hawkins, care a trait 40 de ani dupa instalarea paraliziei (nu mai putea sa-si miste decat degetul mare de la o mana).