Comentarii Comentează
  • Iulidesprefilme
    pe 21 Mai 2019 19:20
    Problematică puternică, impresionantă...Oscar la categoria Cel mai bun film străin...
  • lili22
    pe 08 Martie 2018 18:45
    Un film bun ,daca iti dai seama de la inceput privind gambele Marinei, care nu si-a schimbat cartea de identitate...nu spun ceva in plus, sa nu va stric surpriza.
  • borisvultur
    pe 08 Decembrie 2017 23:52
    Un flm bun, într-un fel tezist, despre umilința unei minorități, cu o actriță de excepție, empatică, asaltată de răutatea umană, sintetizată într-o uluitoare metaforă imagistică : vântul pe care trebuie să-l înfrunte, poziția ei înclinată, geamuri oarbe care-și trimit perdelele spre ea în mod agresiv...La fel, secvențele onirice și puterea ei - a personajului - de a ieși din marasmul învinuirilor.
  • into_the_labyrinth
    pe 08 Iulie 2017 20:51
    A fantastic woman (în original ”Una mujer fantastica”) începe ca o poveste de dragoste clasică, cu cântece, mese romantice şi călătorii planificate. Apoi, un acces brusc de boală al bărbatului de 57 de ani, pe nume Orlando, urmat de decesul său, complică lucrurile. Apare o urmă de mister, fiindcă iubita sa, Marina, deşi nu pare a fi vinovată de ceva, se comportă cu o detaşare relativ suspectă faţă de evenimente, parcă preocupându-se mai mult să nu fie învinuită. Întrevederea cu fosta soţie a lui Orlando este una mai mult formală, dar şi cu unele ”asperităţi”, fără însă a explica mare lucru – totul este în nota scenelor precedente. Există totuşi un element-surpriză pe la jumătatea filmului, pe care nu îl dezvălui pentru a nu crea spoilere. Din anumite motive, Marina este tratată brutal, ca şi cum nu ar avea niciun drept de ”a sta la masă” cu ceilalţi. Mai mult, i se pare în repetate rânduri că îl vede pe cel dispărut. Nu este întru totul film de artă, dar nu este, de departe, nici film comercial, ci o dramă care, probabil, va fi gustată de o parte a publicului. Destul de bun, merită văzut, dar pe alocuri e uşor artificial şi trenează, motiv pentru care, personal, îl notez cu 7,5 (una dintre rarele situaţii în care nota mea e similară cu cea de pe IMDB)
  • wildinthecountry
    pe 11 Iunie 2017 08:48
    Dupa filmul Gloria (2013), plin de optimism si scene cu energie debordanta, regizorul Sebastian Lelio se intoarce la TIFF cu al sau film intitulat O femeie Fantastica(A fantastic Woman/Una mujer fantastica), o pelicula plina de emotie si intr-o nota mai grava decat precedenta,in care sarbatoreste din nou spiritul feminin, chiar si in ipostaza unei persoane transsexuale.
    In aceasta pelicula in care se inspira din Almodovar si John Cassavetes regizorul a gasit echilibrul perfect intre simbolismul puternic si realismul subtil, intr-o explorare intima a sexualitatii, umilintei si a laturii umane.
    Filmul incepe puternic din punct de vedere vizual, cu secventa cea mai frumoasa vazuta de mine la TIFF si anume maiestuoasa cascada Iguazu, sugerand metaforic faptul ca frumusetea naturala se ascunde uneori mai mult in vartejuri tulburatoare decat in armonia statica, asemeni starii interioare a personajului principal.
    Daniela Vega (in realitate tot o persoana transsexuala) este aleasa perfect in rolul protagonistei, realizand un adevarat tur de forta actoriceasca.Ea o interpreteaza pe Marina Vidal, o cantareata de muzica pop si opera in timpul serii si ospatar in timpul zilei, o persoana cu o frumusete interioara pe care o intuim inca din primele scene.
    Este fascinant sa o urmarim pe Marina in film luptand pentru propria identitate sexuala,regasindu-se pe sine intr-o mare a schimbarii sociale, infruntand vantul puternic al lumii pline de prejudecati .
    Daca lumea nu este pregatita pentru EA, EA este pregatita pentru lume...
    Nota finala-9/10.