10 filme cu șanse să intre în cursa pentru Palme d'Or 2019

Cea de-a 72-a ediţie a Cannes Film Festival deja promite să fie una dedicată filmelor de la autori de categorie grea

Alejandro González Iñárritu va prezida juriul principalei secţiuni competiţionle a Cannes Film Festival fiind prima oară când un artist mexican a primit această distincţie. Iñárritu îi urmează lui Cate Blanchett, a cărei juriu a decernat Palme d'Or lui Hirokazu Koreeda, pentru drama Shoplifters. 

Iñárritu a debutat la Cannes în secțiunea „Săptămâna Criticii” şi a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun film străin” cu Amores Perros, o dramă care explorează societatea mexicană prin intermediul a trei poveşti interconectate printr-un accident rutier, plasate în Mexico City. Mai recent, Iñárritu a creat o instalaţie de realitate virtuală, numită Carne y Arena (Prezent virtual, invizibil fizic) care a fost arătată la Festivalul de la Cannes din 2017, fiind primul proiect de Realitate Virtuală inclus vreodată în Selecţia Oficială de la Cannes. Carne y Arena arunca spectatorii în „viaţa dură de imigrant”. Consiliul de Conducere al Academiei Americane de Film a votat pentru a i se acorda un Oscar special instalaţiei lui Iñárritu, acest premiu fiind acordat în trecut numai de 15 ori în istoria Academiei de Film.

Cea de-a 72-a ediţie a Cannes Film Festival ar putea să fie a autorilor de categoria grea precum Terrence Malick şi Pedro Almodovar. Toată atenţia, acum, se îndreaptă către anunțarea selecției oficiale, ce va avea loc în prima parte a lunii aprilie. Până atunci, presa de speciaitate scrie despre potenţialii candidaţi la Palme d'Or 2019.

Iată ce filme ar putea intra în cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or pe data de 14 mai, când debutează festivalul:

Ad Astra

Ultimul lungmetraj al lui James Gray, The Lost City of Z, a ratat majoritatea Festivalurilor europene din 2016, având totuşi premiera la Festivalul de Film de la New York. Cu ultimul său SF mystery Ad Astra, cu Brad Pitt în rolul principal, regizorul şi scenaristul încearcă să revină la Cannes pentru prima oară din 2013 încoace, ţinând cont de primirea reţinută pe care a avut-o filmul său The Immigrant. Gray va călători până la marginile sistemului nostru solar cu Ad Astra, o poveste care urmăreşte aventura inginerului spaţial Roy McBride (Pitt) ce porneşte într-o expediţie în care îl caută pe tatăl său (Tommy Lee Jones), dispărut într-o misiune pentru descoperirea vieţii extraterestre lângă Neptun.

Radegund

Ultimul film semnat de Terrence Malick de la Cannes a fost The Tree of Life din 2011, premiat cu Palme d'Or. Dacă Radegund va debuta, la rândul său, aici, atunci are şanse să fie printre favoriți. Filmul spune povestea unui bărbat german care, obiectând contra stagiului militar pe motive de conştiinţă, refuză să lupte pentru nazişti. Este ultimul film al lui Bruno Ganz, de curând decedat, deci va fi o experienţă cinematografică emoţionantă.

Once Upon a Time in Hollywood

Au trecut 10 ani de când Quentin Tarantino a dus ultima oară un film la Cannes (Inglorious Basterds a concurat pentru Palme d'Or, dar totuşi a pierdut în faţa lui The White Ribbon a lui Michael Haneke). Plasat la Hollywood în jurul anilor 1969, filmul se derulează în jurul actorului Rick Dalton şi a cascadorului Cliff Booth (Leonardo DiCaprio, respectiv Brad Pitt). Primul film a lui Tarantino după ce acesta a încetat să mai colaboreze cu The Weinstein Company, este de presupus că a însemnat eforturi semnificative pentru a-l face eligibil pe Coasta de Azur.

Pain & Glory

Cel de-al 21-lea film al lui Pedro Almodóvar, în care acesta se reuneşte cu Penélope Cruz, cu Antonio Banderas şi cu Cecilia Roth, spune povestea autobiografică a unui regizor de film care reflectă asupra alegerilor pe care le-a făcut.

The Dead Don't Die

Prezentat ca un comedy horror cu zombi, The Dead Don't Die este continuarea mult-aşteptată a filmului lui Jim Jarmusch la Paterson, nominalizat în 2016 la Palme d'Or (dar câştigător de Palm Dog). Adam Driver apare din nouă în film, alături de actorii preferaţi ai lui Jarmusch: Bill Murray, Tilda Swinton, Chloe Sevigny, Steve Buscemi, Caleb Landry Jones, Selena Gomez şi Tom Waits, care completează distribuţia.

About Endlesness

Decanul comicului absurd din Suedia, Roy Anderson, a avut nevoie de 14 ani pentru a completa mult-aşteptata „Living trilogy”, care a culminat cu A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence care a câştigat Leul de Aur la Veneţia în 2014. Noul film, About Endlessness, se consideră a fi inspirat de antologia „O mie şi una de nopţi”. Să ne aşteptăm la ilustrări melancolice ale temelor ce îl preocupă pe regizor, cu figuri îngândurate care comentează inutilitatea vieţii.

The Truth

Povestea regizorului şi scenaristului japonez Hirokazu Koreeda este în curs de ecranizare din 2013 încoace, aşa că avem motive să credem că îşi va finaliza proiectul cât de curând. Shoplifters a câştigat Palme d'Or la Cannes în 2018, aşadar o nouă invitaţie la Festival este cât se poate de probabilă - în special dacă luăm în calcul că în debutul în engleză a lui Koreeda joacă Catherine Deneuve şi Juliette Binoche.

Sorry We Missed You

Deşi regizorii britanici nu au fost prezenţe remarcabile la Cannes Film Festival în ultima vreme, Ken Loach este una dintre cele mai constante figuri la Cannes. Statornicia regizorului cu vederi socialiste care urmăreşte eforturile unei clase muncitoare ce încearcă să supravieţuiască în Anglia de azi pare să meargă pe aceeaşi linie cu câştigătorul Palme d'Or din 2016, I, Daniel Blake.

Annette

În 2012, regizorul francez Leos Carax a făcut valuri pe Croazetă cu opera sa Hoy Motors. Aceasta i-a întărit reputaţia - aceea de a fi unul dintre cei mai îndrăzneţi şi mai enigmatici regizori de la ora actuală. Follow-up-ul lui Carax, Annette, este şi primul său musical, în care apar Michelle Williams şi Adam Driver. Acţiunea filmului se derulează în jurul unui stand-up comedian care devine singurul părinte în viaţă, după moartea soţiei sale, cântăreaţă de operă.

Wendy

În 2012, Benh Zeitlin câştiga Camera d'Or pentru filmul său de debut Beasts of the Sothern Wild, care a făcut din Quvenzhane Wallis cea mai tânără nominalizată la premiul Oscar, categoria „Cea mai bună actriţă”. Ultimul său efort cinematografic este inspirat din povestea Peter Pan, şi a început producţia în 2017 pe insula Montserrat. Într-o linie similară cu Beasts, Wendy povesteşte despre o tânără - de data aceasta răpită şi dusă pe o insulă misterioasă unde îmbătrânirea şi timpul merg după alte reguli.

  • lili22
    pe 4 martie 2019 23:31
    Si noi nu venim cu nimic?
Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane