160 de cineaști români cer revizuirea măsurilor luate de CNC pe timp de criză și soluții de salvare a industriei
Amânarea termenelor pentru încheierea contractelor de creditare și lipsa unor măsuri pentru a contracara efectele devastatoare ale carantinei provocate de coronavirus, invocate de cineaști
Pe 2 aprilie un număr de 160 de producători de film, distribuitori, regizori și alți profesioniști din domeniul filmului de la noi au trimis un apel public către Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și către Ministerul Culturii. Apelul cineaștilor vine ca urmare a hotărârii Consiliului administrativ al CNC - din data de 26.03.2020 - de a amâna termenele pentru încheierea contractelor de creditare și a deciziei de suspendare a calendarului Concursului CNC.
„Niciuna din prevederile legale adoptate de la instituirea stării de urgență și până acum nu îndreptățește instituția publică C.N.C. să decidă suspendarea”, se vede în apel. „[...] Niciunul din textele normative invocate de către Consiliul de Administrație în preambulul Hotărârii Nr. 61/26.03.2020 drept temei legal pentru hotărârile luate nu dă C.N.C. dreptul de a proceda la amânarea în mod unilateral a îndeplinirii propriilor obligații legale scadente sau care urmează să devină scadente în perioada stării de urgență, față de operatorii economici debitori ai acestor obligații”, susțin semnatarii apelului. Totodată, cineaștii solicită măsuri pentru a contracara efectele devastatoare pe care le are carantina provocată de coronavirus asupra industriei filmului din România.
Printre semnatari se numără Corina Șuteu (Fost Ministru al Culturii), producătoarea Ada Solomon, regizoarea premiată cu Ursul de Aur Adina Pintilie, Tudor Giurgiu - regizor, producător de film, Radu Jude (regizor), Dana Bunescu - monteuză, sound designer, Anca Damian (regizoare, producătoare).
Pe 26 martie, prin Hotărârea nr. 61, Consiliul de administrație al CNC decidea, printre altele, că „Se amână termenele pentru încheierea contractelor de credit direct pentru producție de filme, pe perioada stării de urgență. [...] Nu se vor mai acorda tranșele I și II din contractele de credit în derulare. [...] Pentru proiectele declarate câștigătoare la sesiunea II 2019 privind acordarea de sprijin financiar nerambursabil pentru manifestările culturale ce se desfășoară în perioada ianuarie-iunie 2020 se amână încheierea contractelor de finanțare pâna la încetarea stării de urgență”.
Aceste plăți sunt de o importanță crucială pentru a asigura cash-flow-ul necesar filmărilor, explică producătorii de film în apelul lor. De asemenea, ei subliniază că nesiguranța financiară cauzată de deciziile CNC subminează eforturile lor de a contracta furnizori. Alt motiv de îngrijorare este că CNC a amânat pe termen nedeterminat anunțarea proiectelor câștigătoare de la ultimul concurs cu finanțare de stat, programat inițial pentru finalul lui aprilie.
„Măsura suspendării plăților pentru diferite activități generează un climat de incertitudine și induce un sentiment de lipsă de interes din partea autorității tutelare față de problemele reale ale breslei”, se vede în apelul cineaștilor. „ [...] amânarea semnării contractelor de credit direct pentru producția de filme (pct I.1) și amânarea acordării tranșelor I și II (pct I.2) face cvasi-imposibilă pregătirea proiectelor pentru a începe (sau continua) filmările cît mai iute după ridicarea restricțiilor; [...] - prin amînarea încheierii contractelor pentru acordarea de sprijin nerambursabil, amînarea tranșelor de plată pentru distribuție și organizare de manifestări culturale (pct. II.1, II.4, II.5, II.6) se blochează complet activitatea acestor operatori culturali; ei fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în această perioadă, fiind în imposibilitatea de a organiza activități cu public; acești operatori au plăți în derulare premergătoare activităților propriu-zise, cît și importante costuri suplimentare legate de întreruperea sau amînarea activităților propuse”, se mai vede în apel.
Legat de hotărârea suspendării calendarului Concursului CNC, cineaștii atrag atenția că „CNC a decis suspendarea termenelor de anunțare a rezultatelor Concursului de proiecte cinematografice în desfășurare, invocînd Art.41 din Decretul Nr. 195/2020 pentru instituirea stării de urgență, ceea ce reprezintă o piedică pentru pregătirea în perspectivă a activităților specifice, avînd în vedere faptul că odată obținută finanțarea din România, producătorii pot aplica pentru fonduri către alte surse naționale și internaționale, termenele de aplicație păstrîndu-se pentru majoritatea țărilor europene”.
Odată cu apelul trimis autorităților, cineaștii au prezentat - ca „sursă de inspirație” - un sumar al măsurilor instituite de alte state europene pentru sprijinirea cinematografiei și a audiovizualului în această perioadă dificilă.