Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa - avanpremieră oficială
Emil Boc: "dacă nu cade Guvernul până joi, vin la premieră!"
Joi, 24 septembrie, de la ora 19.00, la cinematograful Studio din capitală, are loc avanpremieră oficială a filmului Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!
Cristian Mungiu şi echipa filmului vor avea peste 400 de invitaţi. Între personalităţile aflate pe lista de invitaţi se află premierul Emil Boc, Sorin Oprescu, Horia Roman Patapievici, Angela Gheorghiu, Andreea Marin, Ioan Gyuri Pascu, Victor Rebengiuc, Laura Vasiliu, precum şi ambasadorii Franţei şi Spaniei, domnii Henri Paul şi Estanislao de Grandes Pascual.
Concomitent cu debutul filmului în cinematografe, realizatorii Amintirilor au lansat şi concursul Cea mai tare legendă urbană românească din anii '80 şi până azi. Cristian Mungiu va face publice, incepand de joi 24 septembrie, cele mai simpatice legende urbane descoperite cu ocazia documentării pentru scrierea scenariului. Cititorii sunt invitati la rândul lor să trimită poveştile pe care şi le amintesc, legenda care va fi declarată câştigătoare putând deveni scenariu de film.
Detaliile concursului, legendele scrise de Cristian Mungiu, precum şi cele trimise de participanţii la concurs vor fi publicate pe site-ul filmului, www.amintiridinepocadeaur.ro.
"Amintiri din Epoca de Aur" ilustrează cele mai cunoscute legende urbane din România, unele dintre ele fiind adevărate ("Povestea fotografului oficial", "Legenda activistului în inspecţie" şi "Legenda miliţianului lacom" -ultima fiind prezentată în revista miliţiei din acea vreme, "Pentru patrie").
Cineastul a spus că reacţiile publicului la film, în festivaluri, au fost diferite, în funcţie de cultura celor din ţara respectivă. Pe lângă faptul că unii spectatori "râdeau cu câteva secunde după ce râdeau cei ce ştiau limba română", din cauza subtitlurilor, anumiţi spectatori râdeau la scene pe care echipa filmului nu şi le-ar fi imaginat ca fiind amuzante.
O problemă a fost, a povestit Ioana Uricaru, "chinuirea" porcului care este cărat în apartament în episodul "Legenda miliţianului lacom". În timp ce românii au văzut în acest film "o comedie fizică", unii străni s-au interesat de integritatea porcului după filmări.
Mungiu a spus că cel mai bun public al său, la festival, a fost cel al comunităţii de români din străinătate. "La Toronto s-a râs de la generic. Vin cu o asemenea aşteptare de a afla despre România pe care au părăsit-o ei (...), încât vin cu toată bunăvoinţa", a declarat acesta, apreciind că, probabil, pentru generaţia de 20 de ani, "Amintiri din Epoca de Aur" va funcţiona strict ca o comedie.