Netflix
×
Utilizator
×

Game of Thrones: bătălia pentru Westeros reîncepe în stil mare

Piesele de şah sunt perfect poziţionate pentru un penultim sezon spectaculos

Aşteptarea a luat sfârşit şi reîntâlnirea cu personajele din cel mai popular serial al momentului, Urzeala tronurilor/Game of Thrones, are loc chiar astăzi. Penultimul sezon al serialului, de doar şapte episoade, debutează cu un prim episod care poziţionează perfect piesele pentru o confruntare spectaculoasă. Iată la ce ar trebui să te aştepţi de la acest sezon.

Primul lucru de menţionat este faptul că serialul a luat-o suficient de mult înaintea aventurilor din cărţile lui George R.R. Martin pentru ca sezonul şapte să fie atractiv şi pentru fanii acestora: nimeni nu ştie ce se va întâmpla, serialul pregătind, în imprevizibilul stil al autorului, surprize consistente. Ne putem aştepta, fără teama de a greşi prea mult, ca şi în episoadele difuzate între 16 iulie şi 27 august ne vom despărţi de câteva personaje extrem de populare.

Ca şi până acum, în centrul intrigilor se află puterea, personajele fiind în stare de orice pentru a obţine sau, după caz, pentru a o păstra. Indiferent de motivaţiile personajelor, de rapacitatea, cinismul sau abnegaţia lor, puterea este o constantă în încercata bătălie pentru Westeros. Ce trebuie apreciat din plin la primul episod din sezonul şapte este că acesta subliniază cât de multe şi diferite sunt tipurile de putere implicate în lupta pentru Westeros.

Ştim, desigur, că Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) se îndreaptă spre Westeros cu o gigantică flotă. Sfătuită de Tyrion Lannister (Peter Dinklage), încojurată de o întreagă armată şi apărată de cei trei dragoni ai ei, Daenerys este principala forţă care perturbă echilibrul puterilor din Westeros. Ţinta privirii ei albastre este Debarcaderul Regelui, unde Cersei Lannister (Lena Headey), rămasă fără urmaşi şi părăsită de aliaţi, are nevoie de un plan ieşit din comun pentru a-şi păstra puterea.

În acelaşi timp Jon Snow (Kit Harington) are cea mai importantă misiune: protejarea lumii civilizate de Regele Nopţii şi armata sa de umblători albi. Indiferent cine domneşte asupra celor şapte regate sau cine se luptă pentru ele, venirea iernii şi invazia umblătorilor albi reprezintă o ameninţare mai mare. Aceasta va necesita o imensă pricepere în luptă şi în folosirea resurselor.

Dar în jocul influenţelor se află acum şi Sansa (Sophie Turner), cea care a devenit de-a lungul sezoanelor anterioare, dintr-un accesoriu aspectuos al familiei Stark, o adevărată forţă politică. Nu ne-ar mira deloc ca pe parcursul episoadelor următoare Sansa, Cersei şi Daenerys să devină actriţele principale în bătălia pentru puterii, cu bărbaţii din jur reduşi la rangul de sfetnici şi apărători. După şase sezoane în care a evoluat la periferia poveştii, Arya Stark (Maisie Williams) are parte de toată atenţia în noul sezon, şi ea putând influenţa, datorită noilor ei aptitudini letale, balanţa puterii. În primul episod Arya este protagonista unei noi dezlănţuiri sângeroase care sugerează că nu va fi deloc de glumit cu ea în viitor.

Noul sezon plusează şi cu o atenţie mai mare acordată lui Samwell Tarly (John Bradley). Avem ocazia să explorăm pe îndelete Citadela, locul unde cei mai inteligenţi oameni din cele şapte regate învaţă din greu pentru a ajunge maester. Este un alt tip de putere cel în căutarea căruia a pornit rotofeiul Samwell, cunoaşterea. O conversaţie a eroului cu înţeleptul Citadelei (Jim Broadbent) arată cât de importante sunt cunoaşterea şi negocierea în ghidarea destinului unui regat. Şi Samwell Tarly are toate şansele să se transforme într-un personaj principal al serialului.

Primului episod îi lipsesc secvenţele de anvergură, dar asta nu face decât să crească aşteptările. Personajele îşi flexează muşchii şi tatonează terenul încercând deschideri eficiente în marele joc de şah al puterii. Nu va fi nevoie să aşteptăm prea mult înainte ca eroii să se arunce în lupta de deznodământul căreia depinde viitorul tronului şi satisfacţia noastră.

Filme
Persoane