Începe să se dezlege misterul din jurul Tenet, noul film al lui Christopher Nolan. Iată și noul trailer!

Cu Tenet, Nolan creează propriul univers de spioni, care manipulează timpul

Tenet, cel mai recent film al lui Christopher Nolan, cu data de lansare anunțată pentru 17 iulie, îl readuce pe regizor pe tărâmul SF-ului, după o scurtă divagare de la gen pentru drama istoric Dunkirk (2017). Alături de echipa lui veche de colaboratori: Michael Caine, Kenneth Branagh și Martin Donovan, regizorul îi are acum alături și pe mai noii John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki,  Clémence Poésy și Aaron Taylor-Johnson.

Tenet se prefigurează ca un alt blockbuster ambițios și suprinzător care se ridică la înălțimea reputației regizorului. În mijlocul filmului este un mister legat de cursul timpului și de modul în care curgerea acestuia înainte și înapoi definește o simetrie reflectată în titlul Tenet (Dogmă) care se citește la fel și înainte și înapoi.

Ideea de timp a fost într-adevăr un motiv central în filmografia lui Nolan, fie că a fost vorba de ceasurile care bat în perete, sau de folosirea elementelor narative non-lineare și a manipulării amintirilor. Deși Interstellar (2014) avea elemente de călătorie în timp, Tenet pare să adâncească interesul regizorului în domeniul SF, scrie The Hollywood Reporter. Dar, pentru că e vorba de Christopher Nolan, să nu vă așteptați ca varianta lui de călătorie în timp să semene cu vreuna dintre cele prezentate în celelalte filme. Chiar și termenul de „călătorie în timp” este corectat în noul trailer, atunci când protagonistul anonim al lui Washington numește această capacitate „inversiune”.

„Tot ce am pentru tine este un cuvânt. Tenet. Va deschide ușile potrivite, dar și pe unele dintre cele nepotrivite”, îi spune personajul lui Donovan lui Washington la începutul trailerului.

Prin definiție, Tenet/o dogmă este un principiu sau o credință, de obicei legat de o religie sau de o filosofie. Ca și prestidigitația din The Prestige (2006), un cuvânt din lumea magicienilor, cuvântul „dogmă” ar putea cu bine descrie propriile principii ale lui Nolan despre regia de film și despre poveștile pe care le spune. Și care sunt acestea?

Nolan creează personaje care, fie pe drept, fie pe nedrept, trebuie să aceepte realitatea în care trăiesc. Manipularea timpulu pentru a preveni un Armageddon, aici provocat de către naționalistul rus jucat de Branagh, deschide numeroase posibilități către realitățile pe care personajele le au în față, și pe care e posibil să le accepte cu un anume sens al finalității.

Există anumite comparații care trebuie făcute între materialul din trailerul filmului Tenet și Inception, însă - în loc să presupunem că cele două filme ar avea vreun numitor comun în universul cinematografic al lui Nolan - se pare că Tenet, ca și Inception, este inspirat de interesul lui Nolan pentru filmele cu James Bond. Cu Tenet, Nolan creează propriul univers de spioni. Și, în acest peisaj, Nolan are de-a face cu un element care nu i-a făcut niciodată probleme lui James Bond: timpul.

Atunci când eroul negativ îl întreabă pe personajul lui Washington cum ar vrea să moară, acesta răspunde: „la bătrânețe”. Primul teaser lansat pentru Tenet venea cu replica: „E timpul pentru un nou protagonist” și „E timpul pentru un nou tip de misiune”. Pare perfect probabil că ideea de nou, la Nolan, vine dintre-o reflecție asupra vârstei, comentează publicația The Hollywood Reporter.

Filme
Persoane