Knives Out va avea mai multe continuări. Cine a pus mâna pe contractul de aproape 500 milioane de dolari

Singura constrângere contractuală este ca Daniel Craig să joace în sequel-uri

În februarie 2020, CEO Lionsgate Jon Feltheimer relata într-un raport că firma avea în vedere un sequel pentru Knives Out, succesul-surpriză la box-office al enigmei polițiste cu Daniel Craig, scrisa și regizată de către Rian Johnson. Dar, pe 31 martie, într-o turnura demnă de Agatha Christie, s-a anunțat că Lionsgate nu va mai produce niciun sequel. În locul lui, Netflix va pregăti două continuări, scrie hollywoodreporter.com...

S-a semnat un contract de 469 milioane de dolari cu Johnson și cu partenerul său de producție la T-Street, Ram Bergman. Aspectele contractuale sunt, totodată, demne de menționat, notează publicația: acordul i-a dat lui Johnson un uriaș control asupra conținutului. Singura constrângere este ca Daniel Craig să joace în sequel-uri și ca fiecare dintre ele trebuie să aibă cel puțin bugetul filmului din 2019, care era undeva în zona de 40 de milioane de dolari.

Sursele publicației THR mai relatează că Johnson, Bergman și Craig vor pleca fiecare cu peste 100 de milioane de dolari în urma acestui acord.

Sursele subliniază că Lionsgate a avut ceea ce era considerat un acord solid, în care firma avea prima dreptul de negociere și ultimele drepturi de refuz, toate parte dintr-o rețea de instrumente de negociere prin care firmele se apără de proiecte nerentabile. Însă aceste lucruri se întâmplau înainte ca pandemia să lovească, înainte ca sălile de cinema să se închidă.

În ianuari, în plină pandemie și cu planuri pentru demararea producției în vară, Johnson și Bergman puneau sub semnul întrebării fezabilitatea premierei în sălile de cinema a unei continuări a Knives Out. CAA a început să caute parteneri și servicii de streaming precum Netflix au fost receptive. MRC și Lionsgate, care în vremuri obișnuite ar fi prins proiectul, nu puteau concura. „A devenit furtuna perfectă”, relatează una dintre surse. „Acum un an nu ar fi fost posibil.”

Pentru Netflix, în pofida prețului, acordul a fost binevenit la mai multe niveluri. Serviciul de streaming primește pe loc o franciză profitabilă, un sequel al unui film care a încasat 311 milioane de dolari la box-office-ul global. Iar streamer-ul depășește ca audiență sălile de cinema, scrie THR.

„Da, costă mult sequels-urile, dar Netflix joacă șah pe când restul lumii joacă dame”, declară un director de streaming care cunoaște acordul. „Ia un film profitabil în săli și îl pune în buzunarul lor. Este un alt mod de a re-educa publicul cu privire la streaming”.

Pentru alții, acordul arată puterea pe care o au actorii talentați în acest moment, datorită concurenței serviciilor de streaming. „Dacă ești un actor talentat, și vrei să pariezi acum pe tine însuți, e momentul potrivit.”

Filme