Netflix
×
Utilizator
×

Netflix, în loc de The Electric State de ce nu faci 20 de North of North?

Ataşanta comedie despre emancipare profită la maxim de pitorescul nordului extrem

North of North/La nord de nord este primul serial canadian de pe Netflix şi primul care ne poartă în îndepărtata lume a inuiţilor, locuitorii ţinuturilor arctice. Serialul nu inventează roata, dar această comedie despre o tânără inuită care decide că vrea mai mult de la viaţă decât să-şi crească fiica şi să i se supună soţului dispune de o carismă considerabilă şi reambalează locurile comune ale unor producţii similare într-un mod proaspăt şi captivant. North of North s-a lansat joia trecută şi este deja pe locul trei în topul vizionărilor pe Netflix, iar noi îl recomandăm din toată inima.

Citeşte şi cronica filmului The Electic State, dezamăgitorul film al fraţilor Russo care a avut un buget evaluat la 320 de milioane de dolari.

În ultimii ani Netflix şi-a invadat platforma cu o mulţime de producţii "locale", de exemplu telenovele indoneziene, horror-uri indiene, SF-uri sud-americane sau drame de tribunal africane, dar, printre zecile de titluri care se lansează săptămânal cine să le dea o şansă pentru a se convinge că nu sunt altceva decât o traducere pentru un public local a unor producţii internaţionale mult mai meritorii? Iniţial, North of North părea o astfel de producţie creată special pentru o anumită comunitate, dar e de ajuns să vezi primul episod până la final pentru ca povestea Siajei (Anna Lambe) să te prindă...

Siaja are 26 de ani, este măritată cu Ting (Kelly William), făt-frumosul satului de 2000 de locuitori şi campion al vânătorilor de foci. Egoismul acestuia şi faptul că ia totul de parcă i s-ar conveni o fac pe Siaja să viseze la o viaţă dincolo de îndatoririle zilnice ale unei casnice arctice, prin urmare eroina spune "plec la mama", îşi găseşte un loc de muncă şi îşi foloseşte ingeniozitatea şi mai ales popularitatea printre localnici întru binele comunităţii. Drumul nu este deloc - dar deloc! - lipsit de provocări, mai ales după ce se află că sătucul inuit este avut în vedere ca locaţie pentru un nou centru de cercetări ce ar putea deveni o importantă infuzie de bunăstare locală.

Dacă cele mai multe producţii "etnice" au ca principal avantaj exotismul local, povestea Siajei este convingătoare dincolo de acest avantaj. De fapt, povestea ei e uşor de imaginat într-un sat românesc sau într-unul australian, pentru că problemele eroinei sunt cu totul universale şi ţin de relaţiile cu partenerii şi părinţii, împlinirea viselor şi a ambiţiilor şi mai ales dorinţa de a te simţi util în societate. Ca fapt divers, am descoperit recent Panchayat (se poate vedea pe Prime Video), un sitcom indian despre provocările din viaţa unui umil secretar de primărie dintr-un sat uitat de lume din India. Este incredibil cât de multe sunt situaţiile de acolo care se pot recunoaşte într-un sat românesc (şi de altfel au fost explorate cu vârf şi îndesat în Las fierbinți).

Ce captivează la North of North este cantitatea uriaşă de inimă în care este îmbibată povestea Siajei. Aceasta nu alunecă niciodată în neverosimil şi nici în sirop, deşi Siaja are parte şi de romantism în noua ei viaţă, dar nu se fereşte nici de subiecte grele, precum "civilizarea" forţată a populaţiei inuite de către guvernul canadian (echivalentul americano-amerindian este explorat eficient în primul sezon 1923), adicţia sau moartea. Este greu să găseşti tonul potrivit pentru a discuta toate aceste lucruri, fără să aplici tuşe groase şi fără să idealizezi, dar North of North reuşeşte performanţa. Poate că peste un an sau doi nu-ţi vei mai aminti serialul, dar cele patru ore petrecute în compania Siajei vor fi cu siguranţă agreabile.

Articolul precedent Articolul urmator
Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane