Netflix
×
Utilizator
×

Pe viaţă/For Life: schimbă lumea în bine, de oriunde eşti

Fantastica poveste a condamnatului pe viaţă devenit avocat, pe AXN

În 2021, Isaac Wright Jr. este unul din candidaţii democraţi la primăria New York-ului, dar în 1989 afroamericanul era arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la închisoare pe viaţă, după ce refuză o înţelegere cu procurorii. Povestea sa a devenit legendară după ce Wright Jr. face cursuri de drept de la distanţă şi devine avocat, luptându-se din răsputeri pentru a-şi dovedi nevinovăţia în instanţă. Sinuosul său itinerariu juridic este retrasat în serialul Pe viaţă/For Life, al cărui prim sezon de 13 episoade este disponibil pe AXN din 12 aprilie, în fiecare luni seara de la ora 22.00.

Desigur, pentru Hollywood, realitatea nu este niciodată de ajuns, prin urmare pe protagonistul din For Life nu îl cheamă Isaac Wright Jr., ci Aaron Wallace (Nicholas Pinnock). Facem cunoştinţă cu el la nouă ani de la condamnarea sa care îl desparte de soţia Marie (Joy Bryant) şi fiica Jasmine (Tyla Harris) şi îl aruncă în spatele gratiilor. Dar Aaron nu poate accepta înfrângerea şi nici bănuiala că procurorii Glen Maskins (Boris McGiver) şi Dez O'Reilly (Erik Jensen), care acum taie şi spânzură în tribunalele din New York, aruncă după gratii afroamericani nevinovaţi, fentând justiţia după bunul plac.

În ultimii ani, combinaţiile inedite de genuri (supereroi în Londra victoriană, de exemplu) sunt foarte gustate de către publicul american, dar puţine combinaţii pot fi mai ataşante decât această dramă de tribunal ambalată într-o dramă cu puşcăriaşi. Dincolo de mesajul explicit al serialului, "schimbă lumea în bine, de oriunde eşti", este uimitor să-l vezi pe Aaron petrecându-şi nopţile în spatele gratiilor, în uniforma oranj de puşcăriaş, iar dimineţile la tribunal, îmbrăcat la costum şi încercând din răsputeri să schimbe destinul altora ca el.

Da, nu ştim câtă ficţiune şi câtă realitate este în experienţele eroului, dar scenariştii profită de minune de vulnerabilitatea sa de puşcăriaş implicând publicul episod după episod cu paşii mărunţi făcuţi pentru a dovedi că procuratura profită cu bună ştiinţă de chichiţele legii pentru a condamna, fără scrupule şi fără regrete, oameni nevinovaţi sau pentru a da pedepse exagerate. Dacă ştim de la bun început că justiţia are contururi fluide pentru cei doi procurori menţionaţi mai sus, ce te faci când şi Aaron trebuie să facă alegeri ambigue din punct de vedere etic, pentru a se apropia microscopic de ţelul său?

"Am câştigat procese când clienţii erau 100% vinovaţi şi am pierdut când erau 100% nevinovaţi", spune un avocat în For Life, într-o replică ce aproximează foarte bine loteria sistemul judiciar, fie el american sau românesc. Dar dincolo de asta, filozofia de viaţă a lui Aaron, care refuză resemnarea şi preferă un efort oricât de mare pentru un oricât de mic pas înspre mai bine, nu poate decât să captiveze şi să motiveze.

Pentru spectatorii pentru care dramele de tribunal nu oferă suficientă adrenalină, For Life oferă şi o doză consistentă de viaţă de închisoare. Avem bande rivale, răzbunări, şantaje şi trafic de droguri (cu binecuvântarea gardienilor), eternul conflict dintre management şi sindicate şi aşa mai departe. Dar trebuie spus că mai convingătoare este componenta juridică a poveştii, poate şi pentru că ea are greutatea cea mai mare, punând un zid între soţi şi soţii şi între taţi şi fiicele lor.

Filme
Persoane