Realitatea virtuală salvează Hollywood-ul în timpul carantinei

Producțiile Regele Leu și Mandalorianul au fost pionierii acestui nou mod de lucru

În timp ce întreaga producție este oprită pe durata carantinei, inovațiile în domeniul realității virtuale - precum cele folosite în producțiile Regele Leu sau Mandalorianul ale lui Jon Favreau - salvează industria filmului, scrie IndieWire.

Astfel, munca poate continua de la distanță la lungmetraje și seriale cu efecte speciale, pe măsura ce coordonatorii și artiștii explorează spațiul virtual și pregătesc scenele, de acasă, împreună cu regizorii și cu producătorii, prin platformele Zoom și Slack.

„Mi-am făcut în subsol un platou asemănător cu cel de la Regele Leu, cu o dolie, cu o cameră ținută în mână cu posibilități de mișcare și cu motorul de gaming Unreal, conectat la Google Meet”, descrie coordonatorul de efecte vizuale Rob Legato (The Lion King, The Jungle Book). Legato mânuiește el însuși camera de filmat pentru o urmărire cu mașini cu personaje pe care le-a animat într-o locație virtuală pe care a ales-o în prealabil. „Va fi bazat pe locații reale și va arăta fotorealistic, cu toate elementele, pe măsură ce construim scena vom avea un video wall”, sustine el. „Și unul dintre motivele pentru care le facem cu motorul Unreal este pentru că, la fel ca în Mandalorianul unde, - pe măsură ce concepem și creăm secvențele - avem în vedere reproducerea unora dintre ele pe video wall pentru close-up-uri ale mașinilor și pentru platouri care încă nu au fost construite sau finalizate...”

Deși tehnica proiecției pe video wall există de ceva timp, capacitatea acesteia de a extinde platoul de filmare a fost limitată de posibilitățile de mișcare ale camerei. Asta până când Industrial Light & Magic a dezvoltat în premieră, pentru Mandalorianul, platforma StageCraft care elimină nevoia unor filmări costisitoare ca timp. Ca alternativă, actorii din serial joacă în fața unui amplu video wall cu LED-uri și cu un tavan corespunzător la studiourile Manhattan Beach din Los Angeles, unde decorurile de platou se completează cu extensii digitale ale ecranelor.

Această procedură permite producătorilor să genereze fundaluri complexe și exotice în timp real (folosind motorul de gaming Unreal de la Epic). Totuși, reușita majoră a acestei tehnologii de video wall este posibilitatea de a ghida cu precizie camera de filmat și imaginile 3D, care le poate uni pe toate într-un mod continuu și credibil. Un exemplu bun în acest sens este Sezonul 2 din Mandalorianul, difuzat în octombrie: „Va fi un val al viitorului, fără îndoială”, susține Legato”.

Filme
Persoane