Scrisoare deschisă a cineaștilor adresată Parlamentului României și principalele modificări legislative propuse de Ministerul Culturii în cinematografie
„Cinematografia constituie prioritatea mandatului meu ministerial și sper că vom reuși împreună să sensibilizăm factorul politic și să impunem schimbările de care cinematografia are atâta nevoie” (Corina Șuteu, Ministrul Culturii)
Peste 70 de persoane, cineaști români, alături de distribuitori de film, jurnaliști, critici și organizatori de festival au semnat zilele acestea o scrisoare deschisă adresată Parlamentului României, unde se dezbat pe 21 și 22 iunie modificările legislative privind cinematografia propuse de Ministerul Culturii. Semnatarii scrisorii vor să supună atenției membrilor Parlamentului oportunitatea acestor reglementări care, „odată votate, ar spori șansele ca succesul de care se bucură acum cinematografia noastră să rămână o realitate și în anii viitori”.
UPDATE ora 18. 30 Senatorii au respins marți, în plen, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice pe perioada vacanței parlamentare, scrie HotNews. Asta înseamnă respingerea inclusiv a adoptării și aplicării, prin legea de abilitare, a modificărilor aduse legii cinematografiei, propuse de Ministerul Culturii. Săptămâna viitoare, legea de abilitare a Guvernului pe perioada vacanței parlamentare ajunge în Camera Deputaților unde se va lua decizia finală. În cazul în care leagea abilitării nu se aprobă, modificările legislative propuse de Ministerul Culturii în domeniul Cinematografiei se vor putea probabil repune în discuție abia în septembrie.
În procesul de elaborare a modificărilor legislative a participat Corina Șuteu, Ministrul Culturii, echipa ministerului și un grup de lucru alcătuit din cineaști și profesioniști ai domeniului și reprezentanți ai Centrul Național al Cinematografiei, grup creat sub fostul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. Înainte de asta, sub Victor Ponta, un studiu a fost comandat PwC România prin care s-a arătat că România ar putea deveni una dintre destinaţiile preferate la nivel european pentru producţia de film dacă la nivel naţional s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografică similare celor aplicate în alte state membre UE din Europa Centrală şi de Est.
Prin noul act normativ se umărește atingerea a mai multe obiective.
În primul rând, se urmărește adoptarea la nivel național a legislației europene în materie de ajutor de stat în domeniul cinematografiei. Astfel, structura sistemului de finanțare se va modifica în subvenție (între 80-100% pentru debutanți); se va renunță așadar la creditul rambursabil, cu obligativitatea returnării unui procent din ajutorul de stat către Fondul Cinematografic în cazul în care filmul înregistrează profit.
Se vor introduce două categorii noi de finanțare: a) co-producții minoritare: pentru sprijinirea cooperării la nivel european, inclusiv reciprocitatea în finanțarea din domeniul cinematorafic, mai ales în sensul respectării relațiilor bilatarele în urma cărora România a fost un beneficiar fără echivoc. b) micro-buget: pentru susținerea și încurajarea noilor antreprenori/producători din domeniu, de asemenea încurajarea experimementului pentru descoperirea noilor limbaje cinematografie, cât și de noi talente (inspirat din alte țări ce au adoptat măsuri similare, inclusiv fondul EURIMAGES la nivelul Consiliului Europei)
De asemenea, se dorește să se actualizează sursele de alimentare a Fondului cinematografic pentru o mai bună administrare a banului public, prin colectarea contribuţiei din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de posturile de televiziune publice si private - se va direcționa în totalitate la Fondul Cinematografic, fără să mai existe posibilitatea de alege un anume proiect eliminând astfel o serie de nereguli și discriminări. În al doilea rând, taxa pe biletul cinematografic în raport cu cota de difuzare de film românesc și - nu în ultimul rând - colectarea unei contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, contribuţie care se adaugă preţului pentru serviciile oferite. Diversificarea cotelor de difuzare de film românesc în cinematografe pentru încurajarea distribuției de film românesc și înlesnirea accesului publicului la conținut cultural domestic.
În noul act normativ se stipulează renunțarea la secretizarea primei etape de concurs de proiecte și se va redefini procedura de alocare a finanțărilor prin acte normative subsecvente (Ordin de ministru).
De asemenea, Corina Șuteu transmite pritr-un mesaj înaintat cineaștilor că va pleda pentru simplificarea textului de lege. „Desprinderea regulamentului de concurs de textul legii și includerea lui integrală într-un ordin de ministru nu va face decât să simplifice modul în care concursul de scenarii va avea loc, ajutând la o coerență a actelor normative. Astfel, se va oferi și posibilitatea unei reale dezbateri privind strict modul în care se va desfășura concursul, fără a mai încărca inutil textul legii”, notează Ministrul Culturii.