Sezonul patru din La casa de papel este aici. Iată cronica!

Cinemagia a văzut deja primele cinci episoade din marea aventură a pungaşilor cu nume de metropole

Gata, aşteptarea a luat sfârşit: cel mai popular serial Netflix într-o altă limbă decât engleza revine cu un nou sezon de opt episoade. Aşa cum desigur te aşteptai, povestea este reluată exact de acolo unde a fost lăsată (moment foarte frustrant pentru spectatori, am zice) şi continuă mare bătălie dintre Rezistenţa reprezentată de Profesor, Tokio şi restul grupului şi autorităţile transformate într-un villain instituţional care nu se dă în lături de la nimic pentru a învinge.

Citeşte şi fragmente din discuţia purtată de Cinemagia cu actorii din serial la lansarea celui de-al treilea sezon. Iată şi alte opt filme şi seriale pe care le recomandăm din oferta lunii aprilie.

Prin amabilitatea Netflix, am putut vedea primele cinci episoade ale noului sezon şi, mai ales dat fiind contextul mondial, sunt toate şansele ca acestea să bată recorduri de audienţă. În acelaşi timp, noi simţim că s-a petrecut un adevărat seism în aşteptările şi preferinţele de moment ale publicului acum prizonier în propria casă, iar continuarea La casa de papel trebuie să treacă testul acestor noi preferinţe şi aşteptări.

E adevărat, nu avem idee de ce a existat o ruptură între al treilea şi al patrulea sezon şi de ce a trebuit să aşteptăm opt luni pentru continuarea unei poveşti ce se prezintă ca un tot unitar. Ce putem spune - am primit de la Netflix o listă generoasă de detalii pe care nu avem voie să le dezvăluim - de la bun început este că Planul continuă imediat şi că Profesorul (Álvaro Morte) se întoarce imediat în joc, deşi are nevoie să facă un efort supraomenesc pentru a trece peste ceea ce el consideră moartea Lisabonei (Itziar Ituño), dar noi ştim că este doar o mostră perfidă de teatru radiofonic pusă în scenă de manipulatoarea Alicia Sierra (Najwa Nimri).

Deşi tensiunea rămâne la cote înalte, se simte o sforţare cumva nenaturală a scenariului de a întreţine această tensiune. Nu ajută nici faptul că povestea insistă să se reîntoarcă la nesfârşit la momentul creionării Planului în mânăstire, punctul de atracţie incontestabil al acestor flashback-uri fiind fără îndoială popularul Berlin (Pedro Alonso). Deşi unele dintre ele ridică la fileu mari teme ale noului sezon şi explică eventuale conflicte dintre eroi, aceste flashback-uri sunt mai degrabă nişte momente de respiro comic şi de "ia mai cântaţi, măi flăcăi" ale căror emoţie şi eficienţă nu se ridică niciodată la nivelul lui Bella, ciao, cântecul recunoscut acum de sute de milioane de oameni de pe glob.

Dar nu ne înţelege greşit, forţele de pe tabla de şah sunt în continuare dispuse să se înfrunte cu toate resursele şi să-şi elimine rând pe rând piesele. Dacă primele patru episoade sunt îngreunate de ezitările inerente unui Plan ce pare să se desfacă pe la cusături, jumătatea sezonului vine şi cu o straşnică răsturnare de forţe ce va face încă şi mai dificilă viaţa eroilor cu nume de oraşe gata să fure aurul Spaniei. Am putea spune că adevăratul hop abia acum vine şi că grupul are de dat un test gigantic al coeziunii, după ce prima jumătate a sezonului este dominată de conflicte mai degrabă puerile care nu întârzie să-ţi pună la încercare simpatia pentru eroi. Cert este că vom urmări restul episoadelor cu aceeaşi nerăbdare ca şi restul spectatorilor.

Am spune că cea mai pasionantă nouă temă din La casa de papel este aceea a trădării. Scenariul explorează cu voluptate resorturile complexe care îi determină pe unii eroi să se întoarcă împotriva altora şi care face cuplurile să se dezbine. Este o temă ofertantă chiar şi la nivel filozofic, mai ales într-o perioadă în care şi noi, spectatorii, resimţim presiuni şi tensiuni altădată nefamiliare. Chiar dacă până acum protagoniştilor nu au dus deloc lipsă de momente extreme pentru care au fost nevoiţi să ia decizii pe muchie de cuţit, sezonul al patrulea valorifică din plin haosul din Trezorerie şi reuşeşte să creeze echivlentul unui butoi de pulbere. Şi sperăm din tot sufletul că va exploda...

Filme
Persoane