The Nevers: cinci atuuri ale serialului HBO

Printre lupte corp la corp şi efecte speciale, discuţii despre marginali şi comunitate

Dacă te întrebai ce a mai făcut Joss Whedon după ce şi-a luat la revedere de la Universul Cinematografic Marvel, iată: regizorul american a dezvoltat, scris şi chiar regizat trei episoade din The Nevers, o tentantă combinaţie de genuri ce s-a lansat pe 12 aprilie şi în România, pe HBO GO. Mai jos principalele cinci atuuri pentru care credem că ar trebui să-i dai serialului o şansă.

Povestea din serial începe în vara lui 1896, când Londra victoriană este zguduită de un eveniment supranatural ce conferă mai multor oameni, în majoritate femei şi din toate clasele sociale, puteri ieşite din comun. Cum societatea începe să-i respingă, numindu-i Cei atinşi, o parte din ei capătă adăpost într-un orfelinat condus de văduva Amalia True (Laura Donnelly, foto dreapta) și tânăra inventatoare Penance Adair (Ann Skelly, foto stânga), dar nu trece mult şi ne dăm seama că mica lor comunitate este vizată de o ameninţare mai mult decât sumbră...

Mixul de genuri
Epoca victoriană este fundalul mai multor seriale populare, dar rareori poţi vedea o combinaţie mai inedită de genuri ca The Nevers. Elementele specifice serialelor de epocă se combină cu cele din producţiile cu supereroi, dar şi cu elemente SF şi steampunk. Whedon a reuşit crearea unei lumi originale, care omagiază surse literare diverse (avem inclusiv un personaj inspirat de Alice în Ţara Minunilor) şi le regrupează într-un grup pestriţ şi o actualizare a cauzei "împreună suntem mai puternici".

Resetarea societăţii
O temă prezentă des în producţiile de televiziune recente este cea a marginalilor, a comunităţilor ignorate de către decidenţii politici, din cauza sexului, a rasei sau a statutului social. Ei bine, fenomenul supranatural pomenit mai sus îi face pe aceşti marginali imposibil de ignorat, iar serialul comentează foarte bine şocul resimţit de aristocraţia rigidă şi reticentă în comunicarea cu cei lipsiţi de putere atunci când aceştia dezvoltă puteri supranaturale. Cinemagia a văzut doar patru episoade din serial, dar am putea paria că acest interesant conflict între eroi şi decidenţi şi lupta primilor pentru un loc în societate vor reveni în discuţie.

Mesajul
A-ţi descoperi vocea şi a ţi-o face auzită este o provocare pe care atâţia dintre noi am înfruntat-o sau o înfruntăm în continuare. Poate că cel mai emoţionant moment din primul episod este cel când Mary (Eleanor Tomlinson), o cântăreaţă de operă, îşi dă seama că viersul ei poate fi auzit de toţi Cei atinşi şi numai de ei. Din această perspectivă, serialul discută convingător despre comunitate şi despre importanţa apartenenţei la o comunitate.

Actorii
The Nevers prilejuieşte întâlniri cu mai mulţi actori populari din câteva hituri ale producţiilor TV. Am menţionat-o deja pe Laura Donnelly, pe care fanii serialului Outlander o vor recunoaşte cu siguranţă din rolul surorii protagonistului Jamie Fraser, dar să plusăm cu James Norton, care nouă ne-a plăcut cel mai mult în rolul negativ din excelentul Happy Valley, Tom Riley, interpretul lui Leonardo din Da Vinci's Demons, Pip Torrens, un plus categoric al celor mai recente sezoane din Preacher, sau Nick Frost, pe care cel mai recent l-am văzut în Into the Badlands.

Scenografia
Serial cu supereroi şi producţie de epocă? Cu greu poţi găsi o combinaţie mai dificilă din punctul de vedere al scenografiei şi al efectelor speciale. Pe lângă superputerile eroilor şi invenţiile fanteziste (o maşină electrică a lui Penance, de exemplu), The Nevers face un du-te-vino între somptuoasele reşedinţe ale aristocraţilor londonezi şi cartierele sărace, într-un efort de producţie imposibil de ignorat.

The Nevers este disponibil pe HBO GO.

Filme
Persoane