The Sandman: o adaptare autentică a unei celebre serii de benzi desenate

Serialul Netflix se lansează astăzi

Seria de benzi desenate The Sandman scrisă de britanicul Neil Gaiman este fără îndoială una dintre cele mai longevive şi populare din toate timpurile. Planuri de ecranizare s-au făcut (şi desfăcut) în ultimii zece ani la Hollywood, dar iată că Netflix a tras acum lozul câştigător şi astăzi se lansează primul sezon de zece episoade.

Serialul porneşte de la premisa că, dincolo de lumea pe care o ştim cu toţii când suntem treji, se află o lume pe care o vizităm în vis, The Dreaming. Acest tărâm supranatural este guvernat de Morpheus, Stăpânul Viselor (şi al coşmaurilor, de altfel). Dacă vrei un termen românesc pentru această entitate cu puteri mai mari decât ţi-ai putea imagina, iat-o: Moş Ene, personaj folcloric răspândit în mai toate poveştile Europei, personaj ce face copiii să adoarmă, de unde şi celebra vorbă "Moş Ene, Moş Ene, vino pe la gene!".

Evident, personajul din benzile desenate şi din serial este mult mai complex: intră în scenă Morpheus (Tom Sturridge), care ne guvernează somnul şi, cu ajutorul viselor, dă viaţă tuturor fricilor şi fanteziilor noastre, având grija ca graniţa dintre lumea visului şi cea reală să fie impenetrabilă. Doar că în primul episod îl vedem pe Morpheus capturat şi încarcerat timp de un secol. Prizonieratul său lasă urme adânci în lumea noastră, unde mintea a milioane de oameni rămâne captivă în lumea viselor, victimele nemaiputând să se trezească. Efectul asupra lumii supranaturale este mai mult decât devastator, vidul de putere creat de dispariţia lui Morpheus ducând la un conflict cu bătaie lungă între fraţii protagonistului (entităţi cu nume sugestive precum Dorinţa, Moartea şi Disperarea).

Şi, dacă asta nu era de ajuns, lumea reală plusează cu o ameninţare încă şi mai mare, apariţia unei entităţi în stare să anuleze graniţa dintre realitate şi fantezie. În acest context, Morpheus trebuie să-şi recupereze artefactele magice fără de care puterile îi sunt limitate, să înveţe că nici măcar o creatură milenară ca el nu e mai presus de greşeală şi să se adapteze provocărilor. Un lucru e clar: dacă el nu se schimbă, niciuna dintre lumi nu va supravieţui...

Iată ce spune Neil Gaiman despre adaptare: "Timp de mai bine de trei decenii, unicul meu aport la o eventuală adaptare a lui The Sandman a fost să devin un obstacol în calea ecranizărilor neinspirate. Şi iată că am ajuns în 2020, când The Sandman era cel mai mare titlu DC Comics care încă nu fusese ecranizat. (...) Această adaptare a fost prima care m-a convins să mă alătur echipei. Am ajuns la un nivel care nu exista atunci când s-a lansat seria, unul care permite adaptări într-un format mai generos, demne de un roman şi cu efecte speciale şi bugete în stare să aducă această lume la viaţă. Din punct de vedere tehnologic, ne aflăm la un nivel care ne permite să ecranizăm The Sandman într-un mod la care nici nu am fi putut visa în urmă cu 15 sau chiar 10 ani.

A fost posibil să ecranizăm seria, dar nu a fost deloc uşor. A fost extrem de dificil, chiar. Dar am avut resursele necesare, oamenii necesari, talentul necesar şi mai ales determinarea fără de care nimic nu ar fi fost posibil. Şi mai e ceva: am avut alături o întreagă generaţie de oameni creativi care au crescut citind The Sandman şi care îşi doreau o ecranizare autentică. Perseverenţa generalizată în această misiune şi în a o duce la bun sfârşit aşa cum trebuie a fost o gură de aer proaspăt. Acum avem un serial făcut de către oameni care iubesc The Sandman pentru oameni care iubesc The Sandman, iar asta mi se pare incredibil. Abia aştept ca fanii să vadă serialul".

Despre seria The Sandman
Primul număr al seriei a apărut în 1989 şi a fost publicat de DC Comics, care a găzduit numerele lunare până în 1993. Ulterior longeviva serie a fost publicată sub egida Vertigo, iar din 2020 apare sub egida DC Black Label. Seria a fost primită cu un entuziasm aproape unanim pentru modul cum reactualizează lupta dintre bine şi rău şi creează o lume populată de creaturi inspirate de personaje din folclor. The Sandman a fost unul din primele romane grafice prezente pe celebra listă a best seller-urilor publicată de The New York Times, iar în 2008 a fost unul din cei doar cinci reprezentanţi ai genului incluşi pe lista Entertainment Weeky a celor mai bune cărţi publicate între 1983 şi 2008.

Citește și alte articole din aceeași secțiune:

Vezi alte noutăți în secțiunea Netflix de pe Cinemagia