Vizita regală la Downton, cu provocările și fastul ei, tema lungmetrajului Downton Abbey

Filmul bazat pe renumitul serial TV britanic Downton Abbey are premiera la noi pe 13 septembrie

În această toamnă, fenomenul mondial numit Downton Abbey își face intrarea grandioasă pe marile ecrane. Famila Crawley și angajații lor se pregătesc pentru cel mai important moment din viața lor: vizita regelui și a reginei. Vizita alaiului regal va declanșa scandaluri, va face să se înfiripe iubiri, va lăsa în urmă intrigi care vor pune sub semnul întrebării viitorul conacului Downton.

Filmul e regizat de Michael Engler, după un scenariu scris de creatorul serialului de televiziune, Julian Fellowes, și îi are în distribuție pe actorii care se regăsesc și în serial.

Diferențe între serial și film

„Am vrut să ne îndepărtăm de poveștile episodice săptămânale și să filmăm un eveniment demn de cinema. Diferența crucială este că într-un serial cu 20 de personaje, fiecare personaj are vreo 2 episoade în care e în centrul atenției, și alte 2 episoade când apare în fundal. Publicul vede imaginea de ansamblu și se bucură de povestea întreagă. Dar în film ai doar 2 ore, iar acele 20 de personaje chiar trebuie să se afirme. Nu multe filme au atât de multe personaje, deci o provocare legată de scenariu a fost să închegăm o poveste în care să cuprindem toate personajele. Și am vrut să ne asigurăm că personajele rămân împreună. Având în vedere că serialul s-a terminat acum 3 ani, am simțit că fanii ar vrea să se întoarcă în acel loc”, spune producătoarea Gareth Neame. 

„Am discutat multe idei pentru film și a fost decizia finală a lui Julian să rămânem la vizita regală la Downton. Ni s-a părut o manifestare simplă, în care toate personajele ar fi implicate. Ar fi o cinste, un eveniment și o provocare pentru personaje, de asta ne-a plăcut ideea atât de mult. Ca temă apare încă din primele cadre și începe ca o oportunitate pentru servitori să întâlnească Familia Regală. Devine cumva clar că stilul de viață regal este diferit, și deși Regele și Regina sunt în vizită, vor face lucrurile în stilul lor”, continuă Gareth. „Simt că este un interes permanent în casa englezească de la țară. Este un mediu unic, britanic în esență. Ce am făcut noi în cazul Downton a fost să luăm lumea britanică arhicunoscută și să combinăm un gen îndrăgit cu un fel contemporan, modern, aproape de telenovelă. Downton nu este adaptarea unei cărți, spre deosebire de multe filme de genul. Este un scenariu original, actual, de la o minte foarte creativă a unui scriitor  care cunoaște această lume și o înțelege”, spune Gareth.

„Cu povestea noastră, adică vizita regilor,  era inevitabil ca alegerea personajelor să fie prioritară. Legată de povestea Regelui și a Reginei este o poveste de familie ce o are în vedere pe Lady Bagshaw, interpretată de Imelda Staunton. Imelda e înrudită cu familia Crawley, dar abia cum este parte din familie. Simon James este Regele, iar Geraldine James Regina”, adaugă Gareth.

Geneza Downton Abbey

 Când Gareth Neame (CEO, Carnival Films și producător executiv pentru „Downton Abbey”) a început să discute cu Julian Fellowes despre un nou serial dramatic, se gândea la romanul lui Julian, „Snobs”. Discuțiile au dus spre un subiect la care se gândea Gareth de ceva timp și, cu puțin noroc, Julian avea niște idei similare.  „Nu mai scrisesem un serial de televiziune și am realizat că ai o libertate extraordinară să dezvolți personajele. Stilul de viață al acestor case pline de angajați m-a intrigat dintotdeauna, încă dinainte să scriu „Gosford Park”. E ceva interesant la un grup de oameni care locuiesc atât de aproape și totuși au așteptări atât de diferite”, spune Julian.

Perioada edwardiană nu prea e prezentă în televiziune, scenariștii și dramaturgii preferând mai degrabă etapa lui Jane Austen. „Aceasta e vremea când părinții noștri, dar mai bine spus bunicii, ar fi trăit, deci nu e un teritoriu neexplorat”, explică Gareth. „Epoca modernă a început la finele secolului XIX și e un subiect pe care eu și Julian l-am dezbătut îndelung. Până la finalul secolului, apăruse electricitatea și treptat au apărut mașinile, telefoanele, oamenii făceau naveta cu metroul sau autobuzele din Londra până la muncă, apoi au apărut ipotecile și pensiile, lucruri pe care publicul modern le recunoaște și cu care se identifică”.

 Locațiile

„O parte din încântarea față de Downton Abbey stă în locație, iar casa este centrul universului creat. Castelul Highclere este iconic, fiind un personaj în sine, dar pentru film am vrut să găsim un echilibru între familiaritate și noutate. Am filmat vara târziu, toamna devreme și vremea a fost minunată, iar asta a fost fantastic pentru scenele de afară. Pare că suntem într-un climat mediteranean, de fiecare data când filmam afară, soarele strălucea și am putut folosi drone și un elicopter.  Serialul a fost filmat în Yorkshire, însă nu prea am reușit să arătăm asta în serial. Însă în film am putut să arătăm Yorkshire și peisajele-i frumoase. Filmul ne-a permis și să capturăm satul Downton mai îndeaproape. Am avut timp să explorăm cu adevărat frumusețea locației”.

 

 

 

Filme