Volodimir Zelenski l-a citat pe Charlie Chaplin în discursul ținut virtual la deschiderea Cannes Film Festival

„Ura oamenilor va trece, dictatorii vor muri”, citează președintele Zelenski din Charlie Chaplin într-un discurs adresat publicului de la Cannes

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat un discurs virtual publicului Festivalului de Film de la Cannes în cadrul ceremoniei de deschidere de marți, făcând trimitere la celebra satiră a lui Charlie Chaplin la adresa fascismului, pentru a îndemna celebrități și regizori să facă la fel în fața unui război care „poate da foc întregului continent”.

„Ura oamenilor va trece, dictatorii vor pieri, iar puterea pe care aceștia le-a luat-o oamenilor se va întoarce la oameni. Și, atât timp cât oamenii vor muri, libertatea nu va pieri niciodată”,  a afirmat Zelenski, citându-l pe Chaplin în The Great Dictator.

Zelenski a apărut în bluza militară a sa devenită celebră, lăudând puterea filmului în discursul său și primind ovații de la mulțimea strânsă pe Riviera Franceză.

„Din nou, aici și acolo, mai apare un dictator”, a susținut Zelenski. „Din nou, ca acum, se poartă un război pentru libertate. Și, din nou, ca acum, cinematograful nu trebuie să tacă, cinema-ul trebuie să reacționeze, avem nevoie de un nou Chaplin... Vă spun tuturor, dictatorii vor muri; avem nevoie de cinema. Curajul este prima calitate și avem între noi cineaști curajoși”.

Ulterior, actrița Julianne Moore a declarat deschis Festivalul de la Cannes, ce se va desfășura până pe 28 mai cu o puternică prezență românească.

Galerie poze
Filme
Persoane