Zilele Filmului German, la București între 21 și 27 noiembrie

Filmul de deschidere este Systemsprenger/Copilul-problemă, propunerea Germaniei la Premiile Oscar în 2020

Cele mai noi producții germane vin la București la cea de-a 14-a ediție a Zilelor Filmului German. Organizat de Goethe-Institut, evenimentul va avea loc între 21 și 27 noiembrie la București și va fi găzduit, pentru al doilea an consecutiv, de Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. 

Ediția de anul acesta vine cu șapte zile de film german în care vom vedea 12 titluri regizate, în egală măsură, de șase regizori și șase regizoare; egalitate totală, pur întâmplătoare - așa cum ne mărturisește Andrei Șendrea – selecționerul de anul acesta. Andrei este scenarist și critic de film, a absolvit UNATC în 2015 și de atunci a lucrat pentru diferite publicații din presa scrisă dar și în televiziune.

Filmul de deschidere #ZFG14 este Systemsprenger/Copilul-problemă, propunerea Germaniei la Premiile Oscar în 2020. Filmul, regizat de Nora Fingscheidt, a avutpremiera internațională în competiția de anula cesta de la Berlin unde a fost distins cu Ursul de Argint – Premiul Alfred Bauer. De atunci a adunat un număr important de premii la festivalurile de film europene.

Cea de-a 14-a ediție a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București

Bernadette sau Beni, cum dorește să i se spună, o fată delicată, dar plină de energie, este ceea ce se numește un copil-problemă (systemcrasher). Așa li se spune copiilor cu predispoziție de a încălca radical orice regulă și de a nega cu consecvență orice structură, copii care ajung să străbată pas cu pas toate filtrele sistemului german de protecție a copiilor și adolescenților. Fetița de nouă ani reușește să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează. Pentru că exact asta își dorește – să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleșită de imprevizibilitatea propriei fiice.

Pe Beni o puteți vedea și pe vizualul #ZFG de anula cesta care, ca de fiecare dată folosește o paletă de culori care să celebreze bucuria pe care ne-o oferă arta cinematografică.

„Avem o ediție eclectică, dar nu una în care am căutat să satisfac toategusturile, cât  mai degrabă una în care am încercat să mă apropii de un spectator ideal. Un spectator pe care să-l conving (filmul să-l convingă) să revină la ZFG în fiecare seară pentru a primi ceva nou, nu o altă variantă a unei teme favorite. Un spectator pasionat de film, sau măcar destul de curios, pe care filmul să îl agațe doar prin mijloacele cinematografice. Nu printr-o ‘poveste adevărată’ (deși avem și din acestea), nu printr-o temă socială la modă (există și asta), nu prin strălucirea premiilor de la Berlinală (bifat și aici)”, spune Andrei Șendrea.

„Sunt mândră să fi ajuns la cea de-a 14 ediție a Zilelor Filmului German. Ați spune că e ușor după atâția ani însă, de fiecare dată, apar alte și alte dificultăți.Mă bucur însă că, cel puțin până acum, am reușit să găsim soluții și că prezența în număr mare a publicului la proiecțiile noastre ne confirmă de fiecare dată necessitate aacestui eveniment” – Marina Neacșu, CoordonatorProiecteCulturale Goethe-Institut. Întregul program al #ZFG14 este disponibil pe cinemagia.ro și eventbook, de unde puteți déjà achiziționa bilete.

„Continuând obiceiul început anul trecut, am ascuns înoraș 14 plicuri cu bilete la film”, spun organizatorii. Fiecare plic conține câte două bilete la un film din program, tot ce trebuie să faceți este să le găsiți și să le deschideți. Le veți recunoaște ușor, sunt galbene și sunt personalizate cu vizualul de anul acesta. Pentru indicii, organizatorii vă invită să urmăriți pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/Zilele-Filmului-German

Cea de-a 14-a ediție a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București, între 21 și 27noiembrie. 

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, social şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. Zilele Filmului German esteunul dintre programeleculturale cu tradiție pe care le desfășoară în România.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemagia, Agerpress, ZileșiNopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, The Institute, LibrăriileCărturești, AARC – All About Romanian Cinema, MovieNews, CineGhid, CineFan, Munteanu, Radio România Cultural, Film Menu, LiterNet.

Mulțumiri: Becks, BrotManufactur, Bad Unicorn.