De la dat jos pisicile din copaci, la confruntarea cu Vulturul. Totul despre noul Peter Parker

„Tom Holland are o inocenţă de copil, pare stânjenit şi împiedicat, dar cu o moralitate şi un simţ al dreptăţii care-l definesc ca personaj. Era impresionant să-l vezi pe acest puşti cum reuşeşte să fie el însuşi şi totodată să aducă la viaţă un personaj”, susţine regizorul Omului-păianjen: Întoarcerea acasă

 Un tânăr Peter Parker/Omul - Păianjen (Tom Holland), care a debutat în Captain America: Civil War, intră în Universul Cinematografic Marvel, jucând rolul titular din Omului-păianjen: Întoarcerea acasă.  Adorat de o lume întreagă, Spider-Man este cel mai popular personaj de benzi desenate din istorie şi bijuteria coroanei pentru Marvel comics, spun realizatorii.  Acum, el revine într-o nouă versiune, proaspătă şi hazlie, produsă de Marvel Studios, care îl aduce pe Peter Parker pentru prima dată pe ecran alături de eroii Universului Cinematografic Marvel.

Încântat de experienţa sa alături de răzbunători/Avengers, Peter revine acasă, unde locuieşte împreună cu mătuşa May (Marisa Tomei), evoluând sub directa supraveghere a noului său mentor, Tony Stark (Robert Downey Jr.). Peter încearcă să revină la vechea sa rutină zilnică – atras de gândul de a deveni ceva mai mult decât un simplu vecin cumsecade – dar atunci când apare Vulturul (Michael Keaton), un nou personaj malefic, acesta devine un pericol pentru toate lucrurile importante din viaţa lui Peter.  Momentul său a sosit, pentru că el este pus la încercare pentru a deveni eroul care trebuie să devină. 

Tony Stark l-a însărcinat să se ocupe de toate problemele cartierului, cum ar fi să dea jos pisicile şi câinii din copaci.  Dar apoi, Spider-Man dă peste armamentul high-tech

În Omul - păianjen: întoarcerea acasă, Peter Parker încearcă să se alăture Răzbunătorilor. Sony Pictures şi Marvel Studios şi-au unit eforturile pentru această nouă aventură.

Tom Holland, care-l interpretează pe ţesătorul plaselor de păianjen, are o mulţime de obstacole de depăşit până să se alăture eroilor săi favoriţi.  „După ce trece prin lupta vieţii sale alături de Răzbunători, în timpul Războiului Civil, se trezeşte că nu mai are nimic de făcut”, explică Holland.  „Tony Stark l-a însărcinat să se ocupe de toate problemele cartierului, cum ar fi să dea jos pisicile şi câinii din copaci, să le ajute pe bătrâne să traverseze strada, sau să-i prindă pe hoţii de buzunare – nimic prea periculos.  Dar apoi, Spider-Man dă peste armamentul high-tech, iar asta îl obligă să-şi dezvolte şi să-şi folosească noi abilităţi şi puteri”.

Iar dacă Peter va deveni demn de calitatea de Avenger, atunci va avea şi un mentor pe măsură.  „Tony Stark a devenit tot mai interesat de Peter Parker”, susţine Robert Downey Jr.  „El îl ajută pe tânăr cu un costum nou şi înaltă tehnologie. Pe lângă aceasta, el îl va supraveghea îndeaproape, asigurându-se că va deveni un recrut merituos pentru Răzbunători”.

Pentru Kevin Feige, producătorul filmului şi directorul Marvel Studios, aducerea într-un mod original a personajului în universul Marvel Cinematic a devenit o prioritate.  „În ultimii 15 ani, am adus în universul Marvel Cinematic atâtea personaje şi filme, iar acum avem ocazia de a-l introduce aici şi pe Peter Parker şi franciza Spider-Man”, susţine Feige.  „Este emoţionant pentru că el este prezentat exact ca în benzile desenate de la început, iar el nu intră în acest univers ca unic erou al său, ci alături de  eroi renumiţi, cum ar fi Tony Stark, Captain America sau the Avengers. Cu această ocazie îi vom vedea pe toţi în acelaşi film, ceea ce face ca pelicula să capete o imagine proaspătă şi nouă”.

„Plasarea lui Spider-Man în universul Marvel Cinematic este lucrul cel mai bun pentru mine ca povestitor”, consideră regizorul Jon Watts, care a preluat răspunderea realizării lui Spider-Man: Homecoming. „Captain America: Civil War s-a ocupat foarte bine de povestea originală, aşa că noi n-a mai trebuit să explicăm de ce acestui băiat de 16 ani i-a venit ideea să devină un super-erou.  Peter Parker avea 8 ani când l-a cunoscut pe Tony Stark care afirma la televizor: ‘I am Iron Man’. Faptul că se ştia că aceasta e o lume în care trăiesc super-eroii a însemnat că nu a mai trebuit să pierdem timpul cu explicaţii privind această problemă. Am intrat direct în subiect şi în detaliile sale savuroase”...

Dorind o nouă povestire şi un ton proaspăt pentru această franciză, realizatorii l-au ales pe Watts să se ocupe de regia filmului.  Perseverenţa lui Watts şi lucrările lui anterioare i-au convins pe preşedintele Marvel Studios, Kevin Feige că el era persoana potrivită pentru acest proiect.  „Kevin şi cu mine am văzut un filmuleţ scris şi realizat de Jon şi intitulat Cop Car,” relatează Pascal.  „Am fost impresionaţi.  El a reuşit să obţină nişte interpretări incredibile din partea a doi copii care nu erau actori.  A fost extrem de palpitant; sfârşeşti prin a te îndrăgosti de aceşti tineri.  El a demonstrat că posedă acea rară calitate de a spune o poveste prin intermediul acţiunii”.

„Ceea ce era important pentru noi nu consta în faptul că putea să filmeze secvenţe de acţiune, fiindcă mulţi regizori pot face asta,” susţine Feige. „Ci faptul că de fiecare dată când ne arăta ceva, simţeam că era ceva autentic, care venea din umorul lui Peter Parker însuşi”.

Pentru Watts, faptul că ar putea fi selectat pentru regia unui film ca Spider-Man: Homecoming nu părea posibil atunci când el s-a întâlnit pentru prima dată cu preşedintele Marvel Studios, Kevin Feige. „Când am aflat că Marvel vrea să se întâlnească cu mine, am crezut că vor să vadă cum arăt”, relatează el.  „Apoi, ei au menţionat despre Spider-Man şi despre oportunitatea senzaţională de a reuni Sony şi Marvel pentru realizarea acestui proiect. M-a entuziasmat acest lucru aşa că i-am bătut la cap până au spus da.”

Watts s-a ataşat de Peter Parker pentru că îi amintea de propria lui tinereţe. „Mi-a plăcut de la început de Peter Parker, pentru că şi eu eram un tocilar la ştiinţe în liceu, exact ca şi Peter, înainte de a fi „muşcat” de păianjen,” recunoaşte el.  „Iubeam chimia şi vroiam să devin inginer chimist.  În pauza de prânz îmi petreceam timpul în laboratorul de chimie. Prietenii mei erau de asemenea pasionaţi de chimie şi fizică… eram grupul  cel mai fanatic în aceste chestiuni”.

„Imaginează-ţi să ai abilităţile lui Spider-Man – ţi-ai petrece toată ziua încercând să fii ca el, fiindcă este cel mai grozav sentiment să fii ca el,” continuă Watts.  „Sigur că Spider-Man era copleşit de responsabilităţi, dar e important să ne amintim că el se şi distra zburând şi balansându-se de la o clădire la alta.  Vorbim de efectul yin şi yang: puterile cu care era înzestrat însemnau pentru el complicaţii şi stres, dar în acelaşi timp îi dădeau şi emoţii şi satisfacţii”.

„Sper că povestea pe care o spunem noi despre Spider-Man va atrage pe toată lumea”, spune Pascal. „Ceea ce este minunat în legătură cu personajul lui Peter Parker este faptul că are aceleaşi speranţe, vise şi probleme pe care le avem şi noi. Deci spectatorii se pot identifica rapid cu Peter Parker, dar în acelaşi timp îl pot vedea pe Spider-Man interacţionând cu o lume din care nu a făcut parte până acum”.

Tom Holland are o inocenţă de copil, pare stânjenit şi împiedicat, dar cu o moralitate  şi un simţ al dreptăţii care-l definesc ca personaj

Selecţionându-l pe Tom Holland pentru acest rol, realizatorii au distribuit un actor care  are tinereţea de care are nevoie personajul din film.  „Este personajul pe care l-am văzut în benzile desenate chiar de la început”, susţine Feige. „S-a petrecut un miracol când l-am găsit pe Tom Holland, pentru că numai el poate să joace rolul unui copil de 15 ani.  În felul acesta am dorit să realizăm un contrast cu ceilalţi super-eroi, care arată bine, dar nu mai au 15 ani”.

Iar traiectoria lui Peter din film, pe măsură ce se ridică la statutul de erou, este una care se potriveşte cu această vârstă.  „Lui Peter Parker îi place să fie Spider-Man, dar nu îi place neapărat de Peter Parker”, susţine regizorul Jon Watts. „Peter Parker era un timid, un tocilar cam ciudat, dar acum el are o viaţă total nouă în faţa lui, o viaţă de super-erou care îşi petrece timpul în compania lui Tony Stark, Captain America sau toţi Răzbunătorii. Dar chiar dacă are puteri  sau relaţii ieşite din comun, el încă nu s-a împăcat cu cel care este Peter Parker. Una dintre cele mai importante semnificaţii ale devenirii sale este faptul că el nu poate fi cu adevărat Spider-Man până când nu se lămureşte cine este Peter Parker”.

Interpretarea lui Spider-Man era un vis vechi al lui Holland.  „Acum 5 ani mă aflam la festivitatea Empire Awards din Londra. Unul dintre ziarişti m-a întrebat ce super-erou aş prefera să interpretez,” povesteşte actorul. “Eu am răspuns:  ‘Peste 10 ani, aş vrea să-l joc pe Spider-Man, după Andrew Garfield.’ N-aş fi crezut că visul meu se va împlini atât de repede”.

După ce a trimis mai multe înregistrări cu el însuşi, Holland îşi aminteşte că ultimul test a fost întâlnirea cu Robert Downey Jr.  Dar înainte de a-l întâlni pe Tony Stark, i s-a întâmplat ceva haios.  „Mai întâi am cunoscut-o pe sosia lui Robert, care seamănă leit cu el.  M-am gândit, ‘Doamne, dar arăţi altfel în viaţa reală’.  Când adevăratul Robert a intrat în cameră, am improvizat ceva, am glumit şi ne-am îndepărtat unul de altul.”

Iar Iron Man s-a bucurat de distribuirea lui Holland în film.  „Tom Holland este pur şi simplu perfect pentru rol,” susţine Downey.  „Este entuziast, deştept şi talentat, un tip înzestrat cu multe abilităţi, dacă ne gândim la dansul şi acrobaţiile pe care le făcea anterior. El posedă o combinaţie de trăsături necesare noii imagini a personajului Spider-Man”.

 „Tom Holland are o inocenţă de copil, pare stânjenit şi împiedicat, dar cu o moralitate  şi un simţ al dreptăţii care-l definesc ca personaj.  Era impresionant să-l vezi pe acest puşti cum reuşeşte să fie el însuşi şi totodată să aducă la viaţă un personaj”, susţine regizorul Watts.  „Aveam o secvenţă cu cei trei – Marisa Tomei, Robert Downey Jr. şi Tom Holland – iar secvenţa a ieşit atât de vie  şi de emoţionantă încât mi-a deschis deodată mai multe drumuri şi răspunsuri posibile privind sensul povestirii Spider-Man: Homecoming”.

Filme
Persoane