Răspunsul lui Bertolucci legat de scena violului din Ultimul Tango la Paris

După ce adevărul despre umilinţa suferită de actriţa Maria Schenider la filmări a fost lansat online, o mulţime de figuri celebre şi-au arătat dezgustul

La 45 de ani după lansarea dramei erotice Ultimul Tango la Paris, un detaliu tulburător a ieşit la lumină – publicat recent online şi extras dintr-un interviu din 2013 al regizorului Bernardo Bertolucci. Acesta, alături de protagonistul Marlon Brando, a plănuit fără ştirea actriţei Maria Schneider scena violului din film, ce a fost una reală şi a luat-o pur şi simplu prin surprindere pe tânăra actriţă.

„Săraca Maria, a murit acum doi ani [2001]. După ce am făcut filmul nu a vrut să mă mai vadă, mă ura. Eu şi Marlon am venit cu ideea de a folosi untul ca lubrifiant în dimineaţa zilei în care urma să filmăm scena, dar am acţionat teribil cu Maria; voiam reacţia ei ca fată, nu ca actriţă, vroiam să reacţioneze direct la acea umilinţă, să aud cum strigă „Nu, nu!”, povestea regizorul în 2013.

Întrebat daca regretă modul în care a ales să filmeze scena, Bertolucci a spus că nu. „Mă simt vinovat, într-un fel, dar nu regret. Când facem filme şi dorim să realizăm ceva deosebit, să obţinem ceva special, trebuie să fim complet neîngrădiţi. Eu nu am vrut ca Maria să dramatizeze furia ei, umilinţa. Am vrut ca acestea să fie reale şi de aceea m-a urât, pe mine şi pe Marlon, tot restul vieţii”. Regizorul a ţinut însă să explice mai bine, într-un discurs publicat ieri de publicaţia Variety, că declaraţia sa din 2013 a fost, totuşi, greşit înţeleasă şi amplificată recent de media.

"Maria a ştiut tot pentru că a citit scenariul, în care era descris totul. Singura noutate era cea legată de folosirea untului. Iar asta, după cum am aflat mulţi ani după, a supărat-o pe Maria. Iar nu violenţa la care a fost expusă, ce apărea în scenariu", a explicat el.

"A murit prea repede, înainte ca să o mai pot îmbrăţişa o dată, să îi spun măcar o singură dată că îmi pare rău. Maria m-a acuzat că i-am furat tinereţea şi mă întreb astăzi dacă acest lucru nu a fost totuşi adevărat. Cert este că era prea tânără atunci pentru a face faţă unui succes atât de imprevizibil şi de brutal adus de filmul în cauză", a mai spus el.

Schneider, care avea 19 ani când a jucat în film (în vreme ce Marlon Brando avea 48 de ani), a fost marcată şi traumatizată de rol (deşi acesta i-a adus faima). A ajuns dependentă de droguri, încercat să se sinucidă de trei ori, iar cariera sa a avut de suferit. A murit de cancer, la 58 de ani.

„Secvenţa aceea nu a era în scenariu. Trebuia să îmi sun agentul sau avocatul, pentru că nu este normal să forţezi actorul să facă ce nu este în scenariu, dar la vremea aceea nu ştiam lucrurile acestea. M-am simţit umilită şi chiar violată de Marlon şi Bertolucci, care nu şi-au cerut scuze şi nu au venit să mă consoleze în vreun fel după filmări”, a povestit Schneider.

Ştirea a stârnit dezgustul multor actori celebri pe reţelele sociale. Jessica Chastain a scris „Mi se face greaţă”, iar Chris Evans menţionat şi că Bertolucci şi Brando ar fi trebuit încarceraţi pentru fapta lor. „Mi-am schimbat complet ideea vizavi de acest film, Bertolucci şi Brando. Este mai mult decât dezgustător. Asta m-a înfuriat!”, a mai scris actorul.

Filme
Persoane