Comentarii Comentează
  • blacksea_rider
    pe 18 August 2024 22:53
    Agatha Nicolau este originară din Făgăraș, venind pe lume la data de 8 februarie 1940, în familia lui Mitică Nicolau, de profesie avocat.

    Ea a terminat Școala Centrală de Fete din București, urmată apoi de Institutul de Artă Teatrală și Cinemtografică București. Studiile de specialitate le-a absolvit în anul 1960, care, totodată, a fost anul debutului.

    La doar 20 de ani, Agatha Nicolau era cooptată de Teatrul Național Timișoara, unde a petrecut trei ani. Aceeași perioadă s-a consemnat și în orașul vecin, unde a fost actrița Teatrului de Stat Arad. În cele din urmă, Agatha Nicolau venea să joace la Constanța, pe scena Teatrului Dramatic, unde avea să petreacă cel mai mult timp de până atunci. Vorbim de un interval de un deceniu (1966 – 1976) presărat cu roluri și interpretări de excepție.
    „La Constanța a avut șansa de a fi întâlnit un colectiv de actori și actrițe de indiscutabilă valoare, care întrețineau un continuu spirit de competiție, atât de necesar evoluției artei scenice. La a doua sa apariție, cu rolul Dona Elvira din Don Juan, a reușit isprava de a provoca o «dispută la distanță» între doi cronicari recunoscuți pentru asprimea judecăților. În timp ce Radu Popescu o «vedea» ... «în general monotonă, plată, fără viață, farmec, fior, într-un cuvânt, fără prezență», Valentin Silvestru îi admira «apariția gentilă, discretă și totuși marcată prin eleganța ținutei și a rostirii». Se mai întâmplă...
    Dacă nu mă înșel, în zece ani, Agatha a creat vreo 30 de personaje, incluzând între acestea și pe acela al actriței ce recita tulburător, pendulând cu har între luciditate și emoție. Chiar dacă de-a lungul aceleiași partituri înregistra unele ezitări, excese sau vagi note de teatralitate, Agatha Nicolau a avut pe scena constănțeană un parcurs meritoriu, apreciat corespunzător și de public, și de critică...”.

    După ce a pus punct carierei la Teatrul Dramatic, Agatha Nicolau a mers la București, orașul în care a absolvit studiile de actorie, și unde, de asemenea, a încheiat capitolul profesional, la Teatrul „Odeon” (1976 – 1997).

    Prezentăm o parte din rolurile și spectacolele în care Agatha Nicolau a fost repartizată: Corina („Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian); Helena („Visul unei noți de vară”, de William Shakespeare); Prințesa de Eboli („Don Carlos” de Frederic Schiller); Lida („Bietul meu Marat” de Alexei Arbuzov); Nastia („Azilul de noapte” de Maxim Gorki); Ifigenia („Ifigenia în Taurida” de Euripide); Vidra („Răzvan și Vidra” de B. Petriceiu Hașdeu); Martirio („Casa Bernardei Alba” de F. Garcia Lorca); Silvia („Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de E. Barbu); Josephine („Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux); Stella Campbell („Dragă mincinosule” de J. Kilty); Bătrâna Doamnă” („Iarna cînd au murit cangurii” de S. Holban); Aline Solness („Constructorul Solness” de Henric Ibsen); Doamna Hardcasle („Noaptea încurcăturilor” de O. Goldsmith); Elena Ceaușescu („Amantul doamnei Dracula”) etc.
    De-a lungul timpului, Nicolau a colaborat cu nume importante din breasla regizorilor precum: Tudor Mărăscu, Sanda Manu, Ion Maximilian, Anca Ovanez Doroșenco, Gheorghe Jora, Constantin Dinischiotu.

    Pentru activitatea ei artistică, a fost distinsă cu: premiu la Gala Recitalurilor Dramatice, Bacău (pentru recitalul „Hai la nouri de vânzare”); premiu la Gala Recitalurilor Dramatice, Bacău (pentru recitalul „De ciuleandră”); Premiu de interpretare la Festivalul de Teatru Scurt (Oradea); premiu de interpretare la Festivalul Dramaturgiei Românești (Timișoara); premiu de interpretare la Festivalul „Femeia în dramaturgia românească” (Brăila).

    Chiar dacă numele ei este legat strâns de actorie, Agatha Nicolau a activat și în politică. A fost membră în Camera Deputaților din Parlamentul României (1990 – 1996).

    În vara lui 2022, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, a avut loc lansarea unui volum dedicat special actriței, intitulat „Agatha Nicolau – Din Dragoste”.

    Volumul a fost coordonat de Anaid Tavitian.....ziuaconstanta.ro