Biografie

Alan Tudyk s-a nascut in El Paso, Texas si a crescut in Plano. In 1990 s-a inscris la Lon Morris Jr. College, unde a studiat actoria. Acolo a primit premiul de excelenta academica in drama si a fost membru al fratiei Delta Psi Omega. Apoi a studiat la Juilliard, dar a renuntat in 1996, inainte de absolvire.

Dupa cateva aparitii in piese de teatru si un rol mic in filmul Patch Adams – Un doctor traznit (1998), Alan si-a facut debutul pe Broadway in 1999, cu ”Epic Proportions”. In scurt timp, a devenit un actor de comedie celebru, cu roluri in filme, cum ar fi 28 Days (2000) si Povestea unui cavaler (2001).

In 2002 Alan a obtinut rolul pentru Wash, un pilot intelept din serialul "Firefly" (2002). Acesta este cel mai cunoscut si cel mai iubit rol al lui Alan. Dupa terminarea celor unsprezece episoade (atat a durat serialul), Universal Pictures l-a contactat pe Joss Whedon pentru a produce o versiune a serialului pentru marele ecran. Filmul a fost lansat in 2005, sub numele de Serenity (2005) si in acelasi an Alan s-a intors pe Broadway pentru cateva luni, jucand in musicalul ”Spamalot”.

In prezent Alan Tudyk traieste in New York, dar are o locuinta si in Los Angeles, California.