Biografie

Andrei Călărașu s-a nascut la 30 mai 1922 la Botosani, într-o familie de evrei, numele real fiind Bernard GROPPER.
A copilarit la Iasi si a inceput sa studieze Medicina la Facultatea din acest oras, dar pentru ca aceasta nu era vocatia lui, a renuntat repede si s-a înscris la "Conservatorul de Artă Dramatică".
A venit anul fatidic 1941 cand la Iasi s-a desfasurat cel mai violent pogrom din Istoria României, initiat de Maresalul Ion Antonescu, impotriva evreilor, în urma caruia au fost ucisi peste 13 mii de oameni in 3 zile. Tatal si fratele tânarului Bernard au fost ucisi iar el a fost urcat in unul din "Ttrenurile Mortii". A stat sase luni într-o colonie din Călărași, fiind, el si sora sa, printre putinii supravietuitori, fiindca a fost ingrijit de o familie de evrei din localitate.
S-a intors la Iasi, a terminat Conservatorul, iar în 1984 s-a mutat la Bucuresti. Aici si-a spus Andrei Călărașu, in amintirea localitatii Calarasi. "Nas" i-a fost regizorul Alexandru Finți, pe care l-a întâlnit la "Teatrul Armatei" (azi "Nottara"), care l-a ajutat. Asa a devenit regizor de teatru si film.
În 1965 a refuzat sa recunoasca "talentul actoricesc" al Licai, fiica Presedintelui Republicii Populare România, Gheorghe Gheorghiu-Dej, si doar interventia Ambasadorului Israelului la Bucuresti, l-a salvat de la moarte.
A reusit sa plece la Tel Aviv. Aici a lucrat la Televiziune. S-a intors pentru prima data in tara, abia în 1980, pentru realizarea unui film.
Pâna la plecarea din tara, a fost unul dintre fondatorii Televiziunii în România, a regizat multe filme, în special comedii: "Vacanta la Mare", "Doi Baieti ca Pîinea calda", "Portretul unui Necunoscut", "Alo, ați greșit Numărul", "Vultur 101", "Si Ilie face Sport". Azi, aceste pelicule constituie documente de istorie a cinematografiei românesti dar si ale istoriei locurilor, pentru ca "Vacanta la Mare" de exemplu, a fost filmat când Mamaia era doar un santier, film în care apare si Cazinoul din Constanta si faleza de atunci, care existau deja.