Biografie

Anjelica Huston s-a nascut pe 8 iulie 1951 in Santa Monica. Tatal ei a fost John Huston, celebru regizor si mama ei era balerina italo americana Enrica Soma. Copilaria si-a petrecut-o in scoli din Anglia si Irlanda pana cand parintii ei s-au despartit (1961). Mosenitoare a unei traditii cinematografice (bunicul ei era Walter Huston), Anjelica a dovedit noroc in lumea actorilor. A obtinut un rol mic in Hamlet (1969), si apoi chiar rolul Ofeliei in aceeasi piesa pe Broadway, asta in acelasi an. Apoi s-a pus sub “ordinele“ tatalui ei in A Walk with Love and Death unde a filmat dezbracata. Aceste inceputuri au fost intrerupte de moartea mamei sale intr-un accident, si de criticile devastatoare la adresa prestatiei sale cinematografice. Angelica s-a mutat la New York pentru a lucra ca model. In aceasta perioada si in acest oras l-a cunoscut pe Jack Nicholson cu care a inceput o relatie sentimentala. Incet –incet s-a intors la cinema in roluri mici in filme ca The Last Tycoon (1974), The Postman Always Rings Twice (1981) si Frances (1982).

In 1985 a jucat impreuna cu tatal si cu logodnicul in Prizzi's Honor, in care Anjelica a incarnat-o pe Maerose Prizzi, o vampira care-si foloseste ármele sale de femeie pentru a ramane cu dragoste vietii ei. Anjelica datorita acestui rol a obtinut Oscar-ul pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar. La inmanarea premiului actrita a spus ce mult inseamna acest premiu mai ales ca tatal ei este cel care a regizat filmul.

Relasandu-si cariera cinematográfica, Anjelica a interpretat in Gardens of Stone pe Samantha Davis, iar in acelasi an a jucat in ultimul film al tatalui ei, Dublineses. Pentru-a-i cinsti memoria, Anjelica si fratele sau, Danny Huston, au hotarat sa abordeze proiectul neterminat al tatalui lor, Mr. North (1988).

In 1989 Anjelica a avut doua roluri care au atrás atentia publicului. Primul a fost in Crimes and Misdemeanors a lui Woody Allen, iar al doilea a fost in Enemies: A Love Story, pentru care a fost din nou nominalizata la Oscar. In acelasi an, relatia cu Jack Nicholson, se termina.

Anul urmator, Anjelica atinge culmile carierei sale gratie interpretarii rolului Lily, din filmul The Grifters. Anjelica a fost candidata, pentru prima oara, la un Oscar pentru Cea mai buna interpretare feminina. A facut de asemeni parte din juriul Festivalului de la Cannes.

Pentru a scapa de imaginea trágica pe care o aveau personajele sale, Anjelica a acceptat roluri mai …schimbate, ca cel de Mare vrajitoare in The Witches, a intruchipat-o pe Morticia Adams in The Addams Family, sau pe Marcia Foxx in Manhattan Murder Mystery.

In 1995 se intalneste cu Jack Nicholson in The Crossing Guard, un film realizat de Sean Penn. In 1996 Anjelica se decide pentru regie si regizeaza primul sau film Bastard Out of Carolina. Acestuia i-a urmat Agnes Browne (1999), unde a fost si producator si pentru care a primit el Premio Donostia in cadrul festivalului de film de la San Sebastián.

In 2000 James Ivory a folosit-o in The Golden Bowl. In 2003 Anjelica alaturi de sotul ei, sculptorul Robert Grahame, a participat activ la manifestatiile contra razboiului din Irak. In 2005 a fost presedinta juriului la Festivalul de Cinematografie de la San Sebastián. Familia Robert Grahame si Anjelica Huston a trait in Venice, California pana la moartea sculptorului, care a survenit in decembrie 2008.

Actrița a fost recompensată cu o stea pentru filme, situată în partea de sud, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.