Biografie

Archana "Archie" Panjabi, actriță britanică, s-a născut la 31 mai 1972, în Edgware, Londra, Anglia.

Părinții ei, Govind și Padma Panjabi, originari din India, au fost profesori. Archie și-a petrecut o parte din copilărie la Mumbai (Bombay). Personajul său, Gemma/ Jessminder din "A Good Year" (2005) a fost inspirat de o persoană pe care a cunoscut-o în Mumbai.

Archie Panjabi a absolvit Universitatea Brunel din Anglia, cu o diplomă de Studii de Management.

La 26 de ani Archie s-a căsătorit cu Rajesh Nihalani, de meserie croitor.

Debutul în filme a fost în "East Is East" (1999). De atunci a continuat să joace diverse roluri, în filme blockbuster, precum "Bend It Like Beckham" (2002) și "The Constant Gardener" (2005)-film care a primit premiul Oscar-și în filme deosebit de apreciate precum "Yasmin" (2004) și "A Mighty Heart" (Speranța moare ultima) (2007), în care a apărut alături de Angelina Jolie, film care a fost o adaptare a cărții lui Mariane Pearl, soția jurnalistului Daniel Pearl, executat de teroriști.

Archie Panjabi a interpretat vocea mai multor personaje în filmul de animație britanic pentru copii, "Postman Pat", precum și în jocul video: "Dead Space: Extraction".

În 2009 a interpretat rolul agentului MI5 din filmul franțuzesc "Espion(s)", și în același an s-a alăturat distribuției din serialul CBS "Soția perfectă", interpretând rolul Kalindei Sharma. Cel mai recent rol al său a fost cel al lui Saamiya Nasir, în comedia britanică "The Infidel".

Archie Panjabi are un talent deosebit să vorbească cu mai multe accente, de la cel scoțian până la cel indian, pe care le-a folosit în mai multe filme.

Printre premiile obținute, se numără Trofeul Chopard pentru Cea mai bună performanță a unei actrițe în afirmare, obținut la Festivalul de la Cannes, cu filmul "A Mighty Heart", și Premiul pentru Cea mai bună actriță pentru rolul din "Yasmin" (2004) la Festivalul Filmului de la Reims.

În 2009, pentru rolul Kalindei Sharma din "Soția perfectă" a fost numită una din cei "Opt actori care transformă televiziunea în artă", într-un articol din revista The New York Times.

Pe 29 august 2010 a câștigat Premiul Primetime Emmy pentru Cea mai bună Actriță în rol secundar, în serialul "Soția perfectă". La 14 iulie 2011 a primit o altă nominalizare Emmy pentru Cea mai bună Actriță în rol secundar, tot pentru rolul Kalindei Sharma din "Soția perfectă".